Reddet fra orkan for halvannet år siden

Noah ble født i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da orkanen Katrina slo til over New Orleans, holdt den på å ta med seg drømmen til mange håpefulle foreldre. En fertilitetsklinikk ble oversvømt, men redningsmannskaper klarte å redde ut 1400 befruktede egg ved hjelp av båt.

I dag, 16 måneder senere, ble Noah Markman født som det første av disse barna, skriver AP.

Navnet var bestemt på forhånd. Dersom det ble en gutt skulle han hete Noah.

- Fordi Gud lot han bygge en ark, sier den nybakte moren Rebekah.

Hun og far Glen Markham oppbevarte fem befruktede egg på klinikken, men fikk aldri tid til å bekymre seg for eggene. Rebekah og deres sønn Glen Witter måtte evakuere to ganger da orkanen ødela hjembyen. Far Glen jobbet som politimann, og ble igjen for å jobbe. Det tok to uker før han fant ut at det gikk bra med sin kone og sønn.

Da Rebekah endelig fikk ringt klinikken der eggene lå nedfryst i flytende nitrogen, fikk hun greie på at politi og leger hadde klart å redde ut 1400. Mot alle odds, for klinikken var oversvømt av vann, hadde ikke strøm og som følge hadde temperaturen steget faretruende for de kalde eggene.

Slekt og venner hilste den lille babyen, som er i god form og har de vitale målene 3.8 kilo og 49,5 centimeter, velkommen med hurra-rop og klapping.

Det har vært en baby-boom i New Orleans etter orkanen, og flere sykehus har hatt problemer med å ta imot alle mødrene og barna. Spesielt mange av de latinamerikanske arbeiderne som strømmet til byen under oppryddingen etter orkanen, har fått barn.

NYKOMMER: Som den første av 1400 embryoer som ble reddet fra orkanen Katrinas herjinger, ble Noah Markham født i dag. Mamma Rebekah og pappa Glen, sammen med sønnen Witter, som også er resultat av kunstig befruktning. Foto: SCANPIX/AP
NYKOMMER: Som den første av 1400 embryoer som ble reddet fra orkanen Katrinas herjinger, ble Noah Markham født i dag. Mamma Rebekah og pappa Glen, sammen med sønnen Witter, som også er resultat av kunstig befruktning. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Tidligere utgjorde latinamerikanerne to prosent av pasientene ved de offentlige fødselsklinikkene. I fjor utgjorde denne gruppen 96 prosent. Mange av disse har heller ikke råd til å ta fødselspermisjon, og har satt press på helsetilbudet, skriver Irish Medical Times. Fremdeles er mange av klinikkene og sykehusene stengt som følge av ødeleggelsene og det er mangel på leger.