Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reddet fransk klatrer ned fra «dødsfjellet», men klarte ikke å redde Tomasz

Satt fast i 7300 meters høyde.

I KRITISK TILSTAND: Polske Tomasz Mackiewicz er i kritisk tilstand med frostskader og snøblindhet. Dette er sjette gang han prøver å bestige «dødsfjellet» i Himalaya. Foto: Michal Obrycki / Reuters / NTB Scanpix
I KRITISK TILSTAND: Polske Tomasz Mackiewicz er i kritisk tilstand med frostskader og snøblindhet. Dette er sjette gang han prøver å bestige «dødsfjellet» i Himalaya. Foto: Michal Obrycki / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En dramatisk og ressurskrevende redningsaksjon ble lørdag satt i gang for å redde to europeiske klatrere ned fra verdens niende høyeste fjell, 8126 meter høye Nanga Parbat i pakistanske Himalaya, også kalt «dødsfjellet» skriver BBC News.

Franske Elisabeth Revol og polske Tomasz Mackiewicz satt fast på 7300 meters høyde og kom verken opp eller ned. De to tilkalte hjelp med en satellittelefon.

Frostskader

Mackiewicz' tilstand er kritisk. Han lider av frostskader og snøblindhet, mens Revols tær på venstre fot er forfrosset, ifølge den pakistanske avisa Express Tribune.

Avisa skriver videre at dette er Mackiewicz' sjette forsøk på å bestige «dødsfjellet». På grunn av skadene måtte han hjelpes i sikkerhet av Revol.

Natt til søndag norsk tid nådde noen klatrere opp til franske Revol, men de ble samtidig nødt til å ta den tunge avgjørelsen om ikke å forsøke å få ned Mackiewicz, skriver The Guardian.

- Det er dessverre ikke mulig å redde Tomasz. På grunn av været og høyden ville det satt redningspersonene i ekstrem fare. Det er en foreferdelig og smertefull avgjørelse. Vi er i dyp sorg. Alle våre tanker går til hans familie og venner. Vi gråter, sier Ludovic Giambiasi, en venn av Revol.

«DØDSFJELLET»: 8126 meter høye Nanga Parbat, også kalt «dødsfjellet», ses i bakgrunnen. Foto: Musaf Zaman Kazmi / AP / NTB Scanpix
«DØDSFJELLET»: 8126 meter høye Nanga Parbat, også kalt «dødsfjellet», ses i bakgrunnen. Foto: Musaf Zaman Kazmi / AP / NTB Scanpix Vis mer

Ble observert

Klatrekolleger fulgte Revol og Mackiewicz' bevegelser via den franske kvinnens beskjeder på sosiale medier samt en sporingsenhet. De ble også observert med teleskop fra baseleiren.

Pakistanske satte inn militære helikoptre i aksjonen, etter forespørsel fra den franske og polske ambassaden i landet. Også polske klatrere som var i ferd med å bestige fjellet K2 i nærheten, meldte seg som frivillige.

Klartrerne Adam Bielecki og Denis Urbko forsøkte lørdag å ta seg opp til de to, og fikk også øye på Revol, men de måtte snu. Men etter hvert lyktes de altså i å få reddet henne ned.

- Urbko og Bielecki er sammen med Elisabeth. Informasjonen kom fra to andre klatrere som er der og har radiokontakt med dem. Vi gråter av glede, skrev Masha Gordon seint lørdag kveld.

Gordon hadde satt i gang en kronerulling for å finansiere redningsaksjonen. Den kostet rundt 400 000 kroner. Så langt har de fått inn over det dobbelte.

30 personer døde

30 personer døde i forsøket på å bestige Nanga Parbat for første gang - hvilket først skjedde i 1953. I fjor omkom en spansk og en argentinsk klatrer i et snøskred, mens ti klatrere og deres guide i 2013 ble skutt og drept av geriljakrigere i et forsøk på å ta dem som gisler.

Asker-mannen Andreas Fredborg (56) er den eneste nordmannen som har nådd toppen av fjellet. Det skjedde i 1990.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!