Reddet freden

Statssekretær Vidar Helgesen i UD klarte torsdag å få fredsprosessen på Sri Lanka på sporet igjen. Da hadde forhandlingene vært nær brudd i flere dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjøslaget mandag, der Sri Lankas marine senket et av Tigrenes skip med elleve mennesker om bord, skapte den verste krisa hittil etter at partene i februar i fjor undertegnet avtalen om våpenhvile med norsk hjelp.

Marinen hevdet skipet smuglet våpen for Tigrene. Da det ikke stanset etter skudd for baugen, men i stedet besvarte ilden, skjøt marinen det i senk innenfor landets økonomiske sone.

Tigrene sier det var et av deres handelsskip og at det sank i internasjonalt farvann. Begge kan teoretisk ha rett, for handelsskip kan smugle våpen og økonomisk sone og internasjonalt farvann overlapper hverandre.

Full krise

Plutselig var forholdet mellom partene surere enn noen gang etter våpenhvilen. Tiger-lederen Velupillai Prabhakaran truet med å trekke seg fra neste forhandlingsrunde, som begynner i Japan i neste uke.

Statssekretær Helgesen i Utenriksdepartementet, som er på ei ukes besøk i landet, fikk dermed full krise i fanget ved sin ankomst.

Utenom programmet dro han torsdag fra hovedstaden Colombo for å møte Prabhakaran i Tigrenes hovedsete i Kilinochchi, nord på øya. Men Prabhakaran «hadde ikke tid» til å møte Helgesen, for han satt i et ekstraordinært møte i Tigrenes sentralkomité på grunn av sjøslaget.

Dermed fikk Norge en ørefik i Tigrenes raseri mot landets regjering.

På sporet igjen

Men Helgesen fikk møte Tigrenes forhandlingsleder, Anton Balasingham, og halte i land en diplomatisk seier.

- Jeg framholdt at det er svært viktig at begge partene møter opp i Japan for å få diskutert hendelsen og unngå at liknende episoder skal gjenta seg. Jeg gjorde det helt klart at freden står på spill og at ansvaret nå hviler på begge partene, forteller Helgesen til Dagbladet.

I går ga Tiger-leder Prabhakaran beskjed om at forhandlingsleder Balasingham og hans følge likevel kan reise til Japan som planlagt.

Og statsråd G.L. Peiris, som er forhandlingsleder for regjeringen, roste Helgesens innsats offentlig. Norge ser dermed igjen ut til å ha fått fredsprosessen tilbake på sporet.

Egentlig skulle utenriksminister Jan Petersen ha vært sammen med Helgesen i Sri Lanka hele denne uka. Men Irak-krisa i FN hindret ham, og Helgesen måtte dra aleine.