Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reddet handikappet turist og mor (70) fra synkende bil

- De reddet livet vårt!, sier bilfører Klaus Dehmel, som kunne endt sine dager på fem meters dyp i Balestrand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De to tyskerne kan takke to snarrådige landsmenn for at de overlevde den svært dramatiske utforkjøringen ved et hytteanlegg på Grønlund i Balestrand i 11.30-tida i dag.

Heltedåd

- Den lille personbilen med en rullestolbruker i 50-årsalderen og hans mor i 70-årsalderen kjørte ut ved en steinmur halvannen meter over sjøen, og havnet i vannet, forteller lensmann Hans Petter Harlem i Balestrand til Dagbladet.no.

Så startet den spontane redningsaksjonen utført av to menn som i dag utvilsomt er dagens helter.

- Jeg var tilfeldigvis  like ved da jeg så at bilen falt i sjøen. Jeg kom meg ut av min egen bil, tok av meg jakka og skoene og hoppet ut i vannet. Da jeg kom fram til bilen prøvde jeg å åpne døra på passasjersiden der kvinnen satt, og klarte å få den opp cirka 20 centimeter. Men så lukket den seg igjen på grunn av vanntrykket. Jeg prøvde og prøvde men fikk den ikke opp igjen, forteller Globst Hanki.

Mens 54-åringen desperat prøvde å få de på innsiden til å åpne et vindu, klarte de selv å få åpnet takluken. Så kom heldigvis en andre redningsmann til unnsetning.

- I panikken så jeg ikke takluka, men det gjorde heldigvis mannen inni bilen. Da var hele bilen langt under vann. Jeg så at den handikappede mannen og den eldre kvinnen kom seg ut og kavet i sjøen der nede, men ingen av dem kunne svømme. Jeg og den andre mannen som kom til fikk tak i hver vår person, og da var det var ikke så vanskelig å få dem inn til land, sier Hanki.

- Det var svært dramatisk, men heldigvis fikk det en lykkelig slutt. Ifølge dykkeren som fant bilen etterpå ligger den nå på fem meters dyp, forteller den beskjedne redningsmannen, som ikke vil høre snakk om noen heltestatus.

TAKKER REDNINGSMENN: Inge Dehmel (i hvit jakke) får varm drikke og trøst av blant andre redningsmennene Globst Hanki (t.h.) og Christian Sinftliben. Foto: APO SCHAMP
TAKKER REDNINGSMENN: Inge Dehmel (i hvit jakke) får varm drikke og trøst av blant andre redningsmennene Globst Hanki (t.h.) og Christian Sinftliben. Foto: APO SCHAMP Vis mer

- De reddet livet vårt!

Klaus Dehmel, mannen som kjørte ulykkesbilen, er ikke tvil om hva som skjedde.

- De reddet livet vårt!  Vi var 10-15 meter fra land og jeg hadde nok ikke klart å svømme inn alene med klær og alt,  jeg har en muskelsykdom og sitter i rullestol, sier tyskeren, som i dag satt på terassen i Grønlund sammen med sine nye helter. 

Sjåføren forteller at han skulle snu bilen da foten hans skled av bremsepedalen, noe som førte til at bilen raste nedover en skrent, gjennom buskene og ut i vannet. Både han og moren, Inge Dehmel, slapp til slutt unna hendelsen med en grundig legesjekk på stedet, og har foreløpig valgt å fortsette norgesferien.

Turisten lover å ikke glemme redningsmennene sine.

- Jeg har fått adressene deres, og vi skal holde kontakten. Helt klart, sier han til Dagbladet.no.

Også lensmann Harlem berømmer innsatsen til Globst Hanki og den 34 år gamle landsmannen Christian Sinftliben.

- Det var utvilsomt en redningsdåd, en resolutt handling som utgjorde forskjellen på liv og død, konstaterer han.

image: Reddet handikappet turist og mor (70) fra synkende bil
<B>PÅ TRYGG GRUNN:</B> Klaus Dehmel på plass i rullestolen etter å ha blitt reddet i land.
<B>VINSJET OPP FRA FJORDEN</B>: Dehmel-familiens bil lå på fem meters dyp da dykkerne fant den. Bare flaks gjorde at ingen personer fulgte med helt ned.
<B>SLAPP SYKEHUS-TRANSPORT:</B> Etter redningsdåden i Sværafjorden kunne den senere ankomne ambulanselegen nøye seg med å sjekke at ingen av de involverte hadde fått mye vann i lungene.
<B>REDNINGSAKSJON AVBLÅST:</B> Det ble slått full alarm hos redningstjenestene da politiet fikk melding om bil i vannet med personer ombord.