Forsøpling av strender:

Reddet hjelpeløs sau ut av fiskegarn

- Det som er så trist, er den torturen de går gjennom. Det er en langsom død der de sulter i hjel, sier Rolf-Ørjan Høgset om sauene som aldri blir reddet.

SULTER I HJEL: Sau fanges i garn som skyller i land og må reddes for å kunne overleve. Video: Rolf-Ørjan Høgset Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Andre sauen jeg skar løs på en dag!» skriver Rolf-Ørjan Høgset under videoen han postet i gruppen for aktører mot marin forsøpling.

Lørdag skar han løs sauen som kjempet for livet i Åsvær, Dønna kommune.

«In the same boat» er en organisasjonen som driver med strandrydding, Høgset er en av grunnleggerne. Han og andre frivillige drar til dette området på høsten etter at fuglene har hekket ferdig. På våren er det ferdselsforbud på grunn av hekketid.

Virksomheten er i stor grad driftet av frivillighet. De som utfører jobben får ikke lønn, men jobber i perioder på en til tre måneder.

- De fleste av de langtidsfrivillige er unge voksne fra andre steder i verden, som reiser til Norge for å oppleve vår vakre kyst, og ta i et tak for havet.

En langsom død

Fugleområdene som har ferdselsforbud tidligere på året, ligger gjerne langt ut og er vanskelig å komme seg til. Høgseth forteller at de var der på for å undersøke, men at det ikke var planlagt å gå inn.

Men da de så sauen i kikkerten, måtte de gå inn for å hjelpe.

- Vi har funnet en del død sau. Og rester av sau i garn. Vi vet at det er mange som går fast, dør og blir spist av ørn, andre fugler, mink og oter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer