Som fem menn: Nancy Wakes kontaktperson i den franske motstandsbevegelsen beskrev henne som «den mest feminine kvinne jeg vet om, helt til hun begynner å slåss. Da er hun som fem menn!» Foto: Wikimedia Commons
Som fem menn: Nancy Wakes kontaktperson i den franske motstandsbevegelsen beskrev henne som «den mest feminine kvinne jeg vet om, helt til hun begynner å slåss. Da er hun som fem menn!» Foto: Wikimedia CommonsVis mer

Reddet hundrevis av allierte soldater, og ble Gestapos mest ettersøkte kvinne

Nancy Wake ledet motstandskampen mot nazistene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det var lite som tydet på at Nancy Wake skulle leve til hun ble nesten 100 år. Eller at hun skulle bli en av Frankrikes største motstandshelter. Hun var født i New Zealand og oppvokst i Australia. Etter at hun kom til Frankrike som journalist på 1930-tallet, hadde det blitt hennes nye hjemland.

I Marseilles traff hun også sin blivende mann, shippingmillionæren Henri Fiocca: «Han var høy og han kunne danse tango. Og når du danser tango med en vakker, høy mann, vet du hva som skjer, ikke sant?»

Sommeren 1940 ble Nancys luksusliv på den franske rivieraen brått avbrutt. Nazi-Tyskland invaderte Frankrike og Nancy meldte seg frivillig som ambulansesjåfør. Mange år senere fortalte hun: «Da vi kjørte nordover møtte vi flyktninger som strømmet langs hovedveien sørover. Inntrykket jeg hadde fått av tyskerne i Wien og Berlin flere år tidligere, ble ikke akkurat bedre da jeg så flyene deres skyte på sivilistene- gamle kvinner og menn, barn og alt som rørte seg ... Jeg sverget at dersom jeg fikk sjansen, ville jeg gjøre alt for å gjøre livet surt for det råtne partiet deres. Uansett hvor stort eller lite, tåpelig eller farlig det var.»

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn