Reddet i siste sekund

Her skjønner jagerpiloten uttrykket «I grevens tid».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det var små marginer som skilte jagerpilot Christopher Stricklin fra en tragisk dødsulykke i Idaho 14. september. Under en flyoppvisning på den amerikanske jagerflybasen Mountain Home fikk Stricklin problemer med sin F-16.

Stricklin trodde han var 300 meter høyere enn det han faktisk var, da han forsøkte seg på litt luftakrobatikk.

- Med en gang han rettet nesen mot bakken var det umulig å redde flyet, sier mannen som utredet ulykken, Robert Beletic, ifølge Expressen.

60 000 mennesker var tilstede på oppvisningen, og Stricklin utførte en heltedåd da han manøvrerte jagerflyet unna folkemengden. Da han var sikker på at flyet krasjet på trygg avstand, skjøt han seg selv ut av cockpiten. I siste sekund. Bokstavelig talt. Han var åtte tidels sekunder fra sammenstøtet.

Det amerikanske luftforsvaret mener det var pilotens egen feil at flyet fikk problemer og krasjet. Det betyr sannsynligvis lite for Stricklin i dag. Han er overflyttet til en skrivebordsjobb i Washington, og har ikke fløyet siden ulykken.

Bildet ble ifølge avweb.com tatt av Staff Sgt. Bennie J. Davis III. Han er stillbildefotograf for det amerikanske flyvåpenet. Bildene ble tatt med et digitalkamera, Nikon D1X. Han brukte et 300 milimeter objektiv med blender 2.8. Lukkertida var ett tusendels eller ett totusendels sekund. Det digitale speislreflekskameraet tar bare tre bilder i sekundet og har en oppløsning på 5,33 megapiksler.

Det har vært flere påstander om at bildet kan være falskt, men dokumentasjonen nedenfor levner liten tvil.

<strong><B>VISNING:</strong></B> I siste sekund og få meter over bakken klarte Stricklin å skyte seg ut. Øverst i bildet ser vi cockpit-taket som er sprengt bort. Foto: AP/ Bennie J. Davies III
VISNING: I siste sekund og få meter over bakken klarte Stricklin å skyte seg ut. Øverst i bildet ser vi cockpit-taket som er sprengt bort. Foto: AP/ Bennie J. Davies III Vis mer
GREVENS TID: Stricklin reddet livet da han skjøt seg selv ut av cockpit.
<B>KATAPULT:</B> Like over bakken oppfatter piloten alvoret i situasjonen og uløser katapulten.
<B>SKYTES UT:</B> Via flyets interne kamera kan vi se piloten slynges ut av flyet og i sikkerhet.
<B>OVER:</B> Bildet forsvinner i et flammehav idet piloten er på vei ut av cockpiten. Du kan se knærne hans øverst i bildet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer