Reddet kajakkpadler: - Ekstreme bølger

Snorre Zachariassen og Ben Robin Myklevold rykket søndag ut i røffe sjøforhold i Narvik, og lyktes med å redde en kantret kajakkpadler.

REDDET KAJAKKPADLER: Ben Robin Myklevold (t.v.) og Snorre Zachariassen bisto nødetatene da en kajakkpadler kantret i Narvik søndag. Foto: Privat
REDDET KAJAKKPADLER: Ben Robin Myklevold (t.v.) og Snorre Zachariassen bisto nødetatene da en kajakkpadler kantret i Narvik søndag. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Snorre Zachariassen og Ben Robin Myklevold var på rett sted til rett tid, da Nordland politidistrikt tidlig søndag ettermiddag meldte om en kantret kajakk i Narvik.

En person hadde falt i vannet.

De to skulle sjøsette sistnevntes båt i havna, da de kort tid tidligere møtte kajakkpadleren, på vei ut.

- Det var ekstreme bølger, så vi sa at han måtte være forsiktig. Han smilte og nikket, før han satt ut kajakken og padlet utover, sier Zachariassen til Dagbladet.

De to uttalte seg først til Fremover.

«Ekstremt vanskelig»

Kompisene klargjorde den sjøsatte båten for å forlate dem, da et pushvarsel om kajakkvelten tikket inn på telefonene deres. Plutselig var det blålys overalt.

- Da gikk det opp for meg at det var den samme fyren vi hadde snakket med, sier Zachariassen.

De ble spurt av politiet om de hadde båt og kunne dra ut. De slapp alt de hadde i hendene og kjørte ut på leting etter padleren.

- Vi skjønte raskt at vi hadde fått oppgitt feil retning, mot strømmen og vinden. Da vi snudde, fant vi ham raskt, selv om han var vanskelig å få øye på mellom bølgene, sier Myklevold.

Forholdene var røffe, med sterk strøm og store bølger som slo inn over båten. De ville derfor ikke kjøre for nært mannen.

De prøvde å få ham til å slippe kajakken han klamret seg fast til, og svømme bort til båten. Det nektet han. Etter å ha fått dratt padleren inn med et tau skjønte de hvorfor; tørrdrakta hans var full av vann.

Å dra ham om bord beskriver de som «ekstremt vanskelig».

- På et punkt holdt jeg ham kun i hånda. Da holdt jeg på å bli dratt ut, på grunn av tyngden i drakta. Hadde jeg glippet da, hadde han gått rett til bunns, sier Zachariassen.

21 minutter etter første melding inn til politiet tvitret de at personen var reddet opp i en sivil båt.

Roses av politiet

Innsatsleder Tim Pettersen ved Narvik politistasjon berømmer kompisenes redningsaksjon.

- De gjør sannsynligvis en livreddende innsats, sier Pettersen til Fremover.

Det opplever de også selv at er tilfellet. Mannen ble beskrevet som kald og forkommen da han ankom land. Da de nærmet seg, forteller Myklevold, møtte de brannvesenets båt, på vei ut for å bistå.

Han forteller at alvoret først dagen etter gikk ordentlig opp for ham.

- Det var flaks at det var vi som var der. Det er nok ikke alle som hadde valgt å kjøre ut i den sjøen, men heller ventet på brannvesenet. Da tror jeg det hadde vært for seint, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer