Reddet kvinne i isødet

KRISTIANSAND (Dagbladet): En 20 år gammel kvinne fra Flekkefjord-området overlevde, men måtte amputere sju tær etter at hun gikk seg vill på Grønland. I 30 timer i 25 kuldegrader kjempet kvinnen for sitt liv i de fremmede og ugjestmilde omgivelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen ble tilfeldigvis funnet i siste liten av moskusjegerne Klaus og Thue Filemonsen.

Da var 20-åringen så forfrossen at hun så vidt klarte å dra seg fram etter armene.

Kom krypende

- Plutselig stoppet hundene. Deretter hørte vi en lyd som vi ikke kunne identifisere, forteller redningsmann Klaus Filemonsen til Grønlandsposten.

Jegerne bestemte seg for å undersøke steinura der lyden kom fra. De hadde mistanke om at det lå en skamskutt hund der ettersom det tidligere var blitt avlivet hunder i området.

- Vi ble naturligvis forskrekket da det kom krypende et menneske mot oss, forteller jegerne.

Kvinnen var ikke kledd for kulda. Hun var iført dynejakke, dongeribukser og vanlige snørestøvletter.

Redningsmennene pakket henne straks inn i to soveposer før de dro i vei med den sterkt forkomne kvinnen.

Etter hvert kom de så nær bebyggelsen at de kunne bruke mobiltelefonen til å ringe etter hjelp. En ambulanse sto klar da sledene kom fram til avtalt møtested klokka 18.45 lokal tid.

Skulle hjem

Dramatikken utspant seg for fire uker siden i det uveisomme terrenget ved flyplassen i Kangerlussuaq.

20-åringen var på vei hjem etter å ha besøkt kjæresten. Det var meningen at hun skulle reise med det daglige SAS-flyet til København og at foreldrene seinere skulle hente henne på flyplassen i Stavanger.

Det er uklart hvordan hun forvillet seg ut i ødemarka. Kvinnen ringte imidlertid sine foreldre og fortalte at hun ikke hadde fått plass på flyet.

Deretter har hun gått en tur og trolig mistet orienteringssansen i det snøkledde landskapet.

Kvinnens mor forteller til Dagbladet at det ble sendt ut full etterlysning da foreldrene seinere ringte til flyplassen uten å få tak i datteren.

Sjokkmelding

Først et døgn seinere fikk de pårørende beskjed fra grønlandsk politi om at kvinnen var blitt funnet sterkt forfrosset og at hun var tatt under intensivbehandling på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk.

For halvannen uke siden ble 20-åringen overført til Norge. Hun overnattet på Ullevål sykehus før hun ble fraktet til kirurgisk avdeling ved Vest-Agder sentralsykehus i Kristiansand.

I går ble kvinnens skader undersøkt på nytt da legene la henne på operasjonsbordet for å rense sårene.

Raste utfor

- Jenta vår fortalte at hun hadde blåmerker over hele kroppen etter den dramatiske turen, forteller hennes mor.

I tillegg til frostskadene ble en nakkevirvel og et ribbein skadet, i tillegg til at hun punkterte den ene lungen da hun raste nedover en fjellside.

20-åringen hadde klatret opp på fjellet i håp om å orientere seg i det hvite landskapet.

I fallet slo hun seg i hodet og klarte ikke å reise seg. Hun ropte om hjelp da hun hørte lyden av sledene da moskusjegerne kom kjørende på deltaet ved foten av fjellet.

Hadde flaks

Til alt hell reagerte hundene på ropene og stoppet opp slik at kvinnen ble oppdaget og reddet.

- Hun hadde bare kunnet overleve få timer til dersom ikke jegerne hadde funnet henne, sier politibetjent Mads Christensen ved politiet i Kangerlussuaq til Dagbladet.

- Normalt kommer det aldri mennesker til dette området. Hun var svært heldig fordi dette skjedde i de 14 dagene moskusjakta pågår, sier betjenten.

Den unge kvinnens forklaring til politiet på Grønland var at hun hadde gått seg vill et døgn før hun ble funnet.

<B>REDNINGSMENN</B>: Moskusjegerne Klaus og Thue Filemonsen fra Sismiut på Grønland fant den 20 år gamle norske kvinnen forfrosset i isødet på Grønland.