Reddet liv - tapte lønn

Sykepleier Sissel Vie (30)jobbet på spreng for å redde liv ved rasulykken i Jølster. Som takk for innsatsen ble hun trukket 2500 kroner i lønn av Helse Førde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Intensivsykepleieren, som er leder for Førde Røde Kors Hjelpekorps, deltok i redningsaksjonen etter rasulykken i Fagredalen i Sogn og Fjordane sist lørdag. Alle ble reddet, bortsett fra en 45 år gammel mann som døde av skadene han pådro seg etter å ha ligget seks timer under snøen.

Ofrer mye fritid

Vie var borte fra arbeidet ved Førde sykehus i to dager, og er mildt sagt forbauset over å bli trukket i lønn for innsatsen.

- Jeg synes dette er usedvanlig smålig av Helse Førde. Jeg bruker mye fritid og penger på å dra på kurs og holde meg oppdatert på redningsarbeid, og da er det surt når man i tillegg må betale for å delta i aksjoner, sier Vie.

Lønnstrekket skyldes at Helse Førde innførte et nytt personalreglement i februar, som gir ansatte som deltar i redningsaksjoner permisjon med lønn bare den første dagen man er borte fra arbeidsgiver.

- Før hadde vi rett på lønn i ei uke. Det nye regelverket vil kunne gi dramatiske konsekvenser for rekrutteringsarbeidet. Hjelpekorpset er avhengig av frivillig innsats, og folk vil kvie seg hvis de vet de ikke får lønn når de er med på aksjoner, sier Vie.

Fortjener honnør

- Når man har deltatt i en slik aksjon, hvor det har gått liv tapt, er det viktig med debrifing dagen etterpå. Da blir det ekstra tungt å bli møtt med lønnstrekk i stedet for honnør, sier hovedtillitsvalgt for sykepleierne ved Førde sykehus, Åse Helen Aarflot.

Hun har tatt saken opp med konstituert administrerende direktør i Helse Førde, Ingar Valvik, som nå vurderer regelendringer.

- Det er uheldig at man ikke skal få dekket lønn når man deltar i redningsarbeid. På akkurat dette området må vi nok revurdere personalreglementet og prøve å gjøre det mer fleksibelt, sier Valvik.

Sissel Vie er frustrert over at hun ble trukket i lønn etter å ha deltatt i redningsaksjonen ved Fagredalen i Sogn og Fjordane sist lørdag.