Reddet liv

HØNEFOSS (Dagbladet): Først reddet foreldrene sine døtre på 8 og 10 år opp av det iskalde vannet. Dernest måtte Roy Petter Brenden og Geir Palmberg trå til og redde livet til foreldrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien på fire fra Asker ble brakt til Ringerike sykehus i sjokktilstand og med kroppstemperaturer på mellom 31 og 33 grader.

- Vi tenkte ikke på noe som helst. Vi bare reagerte da vi hørte skrik om hjelp, forteller redningsmennene Roy Petter Brenden (29) og Geir Palmberg (39) til Dagbladet.

Dramaet utspant seg på tjernet Storflåtan i Ringerike kommune. Familien på fire fra Asker gikk på skøyter i det fine været. Etter det Dagbladet får opplyst, skal først de to jentene på 8 og 10 år ha falt gjennom isen. Foreldrene klarte å få de to jentene opp av vannet, men måtte ha hjelp til å redde seg selv.

Dagbladet fikk seint i går kveld bekreftet at tilstanden til samtlige familiemedlemmer er stabil.

Møte på sykehuset

Roy Petter Brenden og Geir Palmberg fikk i går mye ros for sin heltemodige innsats. I går kveld fikk de møte familien på Ringerike sykehus.

- Det ble et hjertelig møte, og de takket oss for det vi hadde gjort. De var kommet seg etter den dramatiske hendelsen og utskrives mandag, forteller Roy Petter Brenden til Dagbladet.

Sammen med Geir Palmberg reagerte han lynkjapt ved 13.30-tida i går ettermiddag.

- Vi var en gjeng fra Hønefoss schæferhundeklubb som var ute på vår vanlige søndagstur. Vi hadde akkurat satt oss ned for å grille pølser, da vi hørte skrik om hjelp fra den andre siden av vannet. Vi dro opp kikkerten og så noen som plasket i vannet. Vi løp alt vi kunne. Far og mor lå i vannet ca. 70 meter fra land, mens de to jentene kom springende mot oss. De ropte om hjelp, forteller Brenden, som krabbet forsiktig bort til råket på den 2- 3 centimeter tykke isen. Kameraten Geir Palmberg lå på alle fire noen få meter bak.

Heltemodig innsats

- De to jentene hadde mannen selv greid å få opp av vannet, men da var han så utslitt at han ikke klarte å komme opp selv. Han sank flere ganger mens vi var på tur utover. Han var så nedkjølt at han nesten ikke greide å puste. Vi kastet ut et tre meter langt hundebånd, men han hadde store problemer å få tak i det. Mannen sank, men kona holdt den ene armen på isen og dro ham opp igjen. Til slutt fikk han festet hundebåndet rundt hånda. Først dro vi mannen opp, så kona. Hun klarte å gå til land, mens mannen måtte slepes, forteller Brenden og Palmberg.

Flere personer samlet seg på land etter den dramatiske redningsaksjonen på isen. Brenden og Palmberg kledte av seg og ga familien tørre klær slik at de skulle få igjen varmen.

- Heldigvis gikk det bra med familien. Det er all mulig grunn til å rose redningsmennene for en heltemodig innsats, konkluderer lensmannsbetjent Geir Hermansen ved Ringerike lensmannskontor.

REDNINGSMENN: Geir Palmberg (t.v.) og Roy Petter Brenden krøp ut på isen med et hundebånd og lykkes å redde foreldreparet opp av det iskalde vannet.