Redningsleder omkom:

Reddet mange - Ben (61) selv funnet død

- Kollegene her tok redningsaksjonen profesjonelt, som Ben ville gjort.

SISTE DAG PÅ JOBB: Hovedredningssentralen Sør-Norge la ut dette bildet av Ben Wikøren i fjor på hans siste dag som redningsleder. Foto: HRS.
SISTE DAG PÅ JOBB: Hovedredningssentralen Sør-Norge la ut dette bildet av Ben Wikøren i fjor på hans siste dag som redningsleder. Foto: HRS. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ben Wikøren (61) har vært med å redde livene til mange fiskere og sjømenn i sin mangeårige jobb som redningsleder i Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRSA) på Sola.

Torsdag formiddag ble han selv funnet død i sjøen av kolleger og redningsmannskap. Wikøren hadde vært savnet siden mandag, etter å ha lagt ut på hummerfiske.

- Det har vært spesielt for kolleger på jobb og andre som kjente Ben etter den første savnet savnetmeldingen klokka 16.45 mandag. Da visste vi hvem som ikke hadde kommet hjem.

- Båten ble funnet tom og drivende med motoren i gang klokka 19.08 mandag. Det er spesielt nå også etter at redningsaksjonen er avsluttet, sier fungerende operativ inspektør Andreas Bull i HRS til Dagbladet.

REDDET MANGE - OMKOM SELV: Ben Wikøren falt ut av båten under hummerfiske. Foto: HRS.
REDDET MANGE - OMKOM SELV: Ben Wikøren falt ut av båten under hummerfiske. Foto: HRS. Vis mer

Han og Ben Wikøren var kolleger i tolv år fra 2008 til Wikøren gikk av med pensjon i 2020.

- Kollegene her tok redningsaksjonen profesjonelt, som Ben ville gjort. Ulykken viser at det kan skje alle. Ben var en erfaren mann på sjøen, også på fritida. Han var opptatt av sikkerhet også i fritidsbåt.

- Vest eller flytedress

- Han minnet stadig om at alle måtte ha på redningsvest eller flytedress når de dro ut. Han ble funnet med redningsvest, sier en preget kollega Andreas Bull.

Farene med hummerfiske er ofte tema på Hovedredningssentralen. Fisket foregår om høsten under skiftende værhold, og hummerteinene blir satt ut og hevet tett på land og skjær.

Det var rolige forhold på sjøen da Ben Wikøren dro ut fra Tananger mandag formiddag for å sjekke hummerteiner ved øya Rott.

Vær- og sjøforhold endret seg brått til det verre, og det var familien som meldte ham savnet på ettermiddagen.

Han ble funnet mer enn to døgn seinere et godt stykke unna hummerteinene - ved et oppdrettsanlegg i Finnøy.

Bare én overlevde

Ben Wikøren jobbet i 30 år ved HRS. Det meste av tida var han redningsleder og et kjent navn utad som Hovedredningssentralens talsmann i redningsaksjoner.

- Av spesielle redningsaksjoner, husker jeg han pratet om den islandske fiskebåten «Hallgrimur» nordvest for Stad i 2012. Bare en av mannskapet overlevde, sier Andreas Bull.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer