Reddet med egne penger

Kreftrammede Inge Bø (51) fikk beskjed om at det ikke var mer å gjøre. Da solgte han firmaet sitt og reiste til USA for å få hjelp. Nå er 51-åringen frisk, men den norske staten nekter å betale kostnadene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kan bli aktuell i Norge

Nesten to millioner kroner betalte Inge Bø som ble rammet lymfekreft i 1992, for opphold og behandling i USA. Men Rikstrygdeverket og Klagenemnda for bidrag til behandling i utlandet har avslått å dekke disse kostnadene. Inge Bø mener dette er forskjellsbehandling og går til sak mot staten.

I dag skal Regjeringsadvokaten svare på stevningen.

Ti fikk støtte

Hittil har om lag ti norske kreftpasienter fått dekket kostnader til såkalt høydosebehandling med stamcellestøtte (HMAS) i utlandet.

Bøs advokat Harald Svenneby har fått avslag om innsyn i disse sakene. Svenneby viser til den omstridte Matheson-saken. Avdøde Ingrid Matheson fikk i 1996 innvilget støtte til HMAS-behandling i Sverige direkte av daværende helseminister Gudmund Hernes. Ekspertutvalget som utredet HMAS i Norge la ned vervene sine i protest mot det de mente var forskjellsbehandling av kreftpasienter.

Mislykket kur

Inge Bø forteller rolig med hendene hvilende på den tykke bunken papirer som inneholder åtte års krefthistorie.

- Jeg kjente noen kuler i lysken, men trodde det var brokk, sier han.

I april 1992 fikk han diagnosen lymfeknutekreft, såkalt non-Hodgkin lymfom. Kreften hadde allerede spredd seg til beinmarg og mage.

Det ble mange og harde cellegiftkurer. Men svulstene fortsatte å vokse.

- I slutten av 1993 mente legen at jeg måtte trappe ned arbeidet mitt. Jeg solgte min del av firmaet for å ha penger til behandling i utlandet, forteller Bø.

I 1995 fikk han tilbud om å prøve den nye HMAS-metoden på Radiumhospitalet.

- Først skulle jeg gjennom en knallhard cellegiftkur. Jeg hadde fått beskjed om at jeg ikke fikk fortsette i forsøket hvis denne kuren ikke var vellykket, sier han.

To millioner

Cellegiften virket ikke, og Bø måtte trekke seg fra studien.

Bøs lege på Radiumhospitalet fikk kontakt med University of Washington Medical Center i Seattle.

- Jeg visste at dette var utprøvende behandling. Men hva hadde jeg å tape? spør han.

I januar 1997 fikk Bø som femtemann fra Europa HMAS-behandling og en spesiell strålebehandling, såkalt radioimmunterapi. For oppholdet og behandlingen betalte Bø til sammen nesten to millioner kroner.

- På sykehuset syntes de dette var for ille. Jeg fikk derfor et legatbidrag på 57000 dollar, sier han.

På Dagbladets spørsmål om han er frisk, lar Bø hendene gli lett over magen.

- Det er noe der. Det er nok arrvev. Legen min sier at jeg er helt sykdomsfri. Men lungene mine er ødelagt, og jeg sliter med pusten.

I SLAG: Inge Bø går til sak mot staten for å få dekket kreftbehandlingen som har kostet ham to millioner kroner.