Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reddet Mikaelfra rushelvete- blir gransket

Etter 20 års stoffhelvete har Mikael fått et nytt rusfritt liv i Danmark - takket være helse- og sosialombud Helge Hjorts initiativ og pågangsmot. Som straff for å kjempe Mikaels sak, forsøker politikerne i Oslo nå å kneble ombudet fra å uttale seg i slike saker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et møte med Forretningsutvalget har byrådsleder i Oslo, Fritz Huitfeldt, bedt om at det blir utarbeidet et notat med vurdering av Hjorts kronikk i Dagbladet om saken i forhold til ombudsinstruksen.

- Det er tydeligvis utrolig provoserende å gi uttrykk for sin mening om Oslo kommune, sier en lakonisk Helge Hjort til Dagbladet.

Fikk ikke hjelp

Utspillet mot ombudet kommer som et etterspill på historien om den hardt belastede stoffmisbrukeren Mikael som tidligere i år flyktet til Danmark for å bli rusfri. I mange måneder hadde han forgjeves forsøkt å få Røa sosialsenter til å dekke behandlingen ved Marita Rehabiliteringssenter slik både Fylkesmannen i Oslo og Sosial- og helsedepartementet hadde bestemt.

Først da helse- og sosialombudet gjennom Dagbladet tok opp Mikaels kamp mot rusen og et steilt sosialsenter, fikk han den hjelpen han hadde krav på. Etter å ha vært på besøk hos Mikael seinere i høst, snudde Røa sosialsenter. Samtidig bestemte Oslo-politikerne å granske helse- og sosialombudet for hans kronikk om saken.

Sloss mot tida

I et møte i Forretningsutvalget etter at Mikael hadde fortalt sin historie i Dagbladet, foreslo byrådsleder Fritz Huitfeldt at ombudets ytring i saken skulle granskes. Selv reagerer Hjort på utspillet.

- Denne saken handlet om kampen for å hjelpe resten av en allerede hardt belastet manns liv. Da Oslo kommune ikke ville gi ham den hjelpen fylkeskommunen hadde be-stemt han skulle ha, ble det nødvendig å fortelle offentligheten at kommunen saboterte vedtaket om hjelp som var fattet.

Vi sloss med tida, for det gjaldt en rusmisbruker som midt i et behandlingsopplegg sto i fare for å bli kastet på gata fordi sosialsenteret avslo alle hans bønner om hjelp, sier Hjort.

På telefon fra Danmark er det en lykkelig rusfri Mikael som takker helse- og sosialombudet for et nytt rusfritt liv.

- Et nytt liv

- Hjorts kamp førte til at sosialsenteret reiste ned for å treffe meg, og med egne øyne fikk se hva slags behandling dette dreier seg om. Å se at jeg virkelig hadde kommet meg på beina, og at behandlingsopplegget var så strengt, gjorde tydelig inntrykk. Nå dekker de behandling ut mars neste år, samt ettervern, sier Mikael til Dagbladet.

I januar begynner han på en treårig teknisk utdanning. Det er den endelige bekreftelsen på at han virkelig har fått et nytt liv. Om Oslo-politikernes etterspill mot Hjort har han bare dette å si:

- Det hele virker for meg som et skudd langt over mål. Denne historien fikk en lykkelig slutt, mye takket være ombudet.
Hvis et ombud skal få gjort jobben sin, må han av og til bruke pressen. Det har ofte vist seg å være den eneste måten å nå fram til byråkrater og politikere på. Når til og med sosialkontoret innså dette var riktig, hva er det da politikerne forsøker å oppnå?

- Feil framgangsmåte

Byrådsleder Fritz Huitfeldt bekrefter overfor Dagbladet at han har bedt om at kronikken til Hjort blir vurdert.

- Det stemmer at jeg ba direktøren legge fram et notat med en vurdering av Helge Hjorts kronikk i Dagbladet om denne saken, sier Huitfeldt til Dagbladet. Han benekter derimot at dette er et forsøk på å kneble ombudet. Dette handler om å avklare hvor langt Hjort kan gå når det gjelder ytringer i slike saker.

- Jeg reagerte på Hjorts framstilling av saken og innholdet i kronikken, og mener bestemt at det er feil å løse slike saker gjennom media.

Hva når alle andre kanaler er prøvd uten at det nyttet?

- Slike saker skal uansett ikke løses gjennom media, sier Huitfeldt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!