Reddet «mirakeljenta»

Espen Naumann i Departementenes Servicesenter (DSS) reddet den 24 år gamle resepsjonsvakta som har fått kallenavnet «mirakeljenta».

REDNINGSMANNEN: Espen Naumann (t.v.) reddet denne 24 år gamle kvinnen fra høyblokka og bidro med mye de første timene etter at bomben eksploderte.
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix .
REDNINGSMANNEN: Espen Naumann (t.v.) reddet denne 24 år gamle kvinnen fra høyblokka og bidro med mye de første timene etter at bomben eksploderte. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Espen Naumann var ferdig på jobb og på veg til å hente bilen sin da bomben eksploderte i regjeringskvartalet.

- Jeg har ingen erindringer om smell, men det var et enormt støynivå. Materialer kom gjennom lufta, fortalte han.

Naumann møtte en kvinne med sår i hodet. Han hjalp henne inn til noen som vinket fra Fiskeridepartementets bygg. Deretter gikk han mot høyblokka. Han hadde med seg et fotografiapparat, som han tok mange bilder med, mens han gikk.

Så to kropper - Jeg så krateret foran resepsjonen og forstod at det var ei bilbombe som var gått av. Resepsjonsområdet var borte. Jeg gikk inn i bygget mellom kantineveggen og krateret. I foajéområdet var det omlag en meter tjukt lag med vrakrester. Der måtte jeg trå forsiktig i tilfelle det lå mennesker under alt som hadde falt ned.

Espen Naumann så etterhvert to kropper som lå på magen, i utkanten av bygget. Han bøyde seg ned ved den ene, og snudde henne forsiktig rundt. Det var den 24 år gamle kvinnen som ga vitneforklaring i retten i går. Hennes far vitnet også i går, og rettet da en takk til Naumann for at han hadde reddet datteren.

- Jeg så at blod beveget seg inn og ut av munnen hennes, og forstod at hun forsøkte å puste. Etter at jeg fikk frigjort luftekanalene hennes klarte hun å puste for egen hjelp.

«Mirakeljenta» Han ble sittende ved denne unge kvinnen, og fikk etter en stund hjelp av noen politibetjenter. De bar henne sammen ut til en ambulanse. Etter omfattende operasjoner ble hun reddet. Hun fikk navnet «mirakeljenta». Den andre kvinnen ble også båret ut, men hun var død.

Espen Naumann fortsatte å søke rundt i regjeringskvartalet. Han fant en varebil som hadde blinkende lys, og varslet politiet om den.

- Vi hørte om at det kunne være flere mål for terroraksjonen, og så for oss et Mumbai igjen.

- Vi var bekymret Sammen med andre kolleger bidro han til å framskaffe krise- og beredskapsplanene og jobbet intenst sammen med kolleger som tok plass i et hotell i nærheten.

Forsvarsadvokat Geir Lippestad spurte Espen Naumann om det var vanlig at det parkerte biler inntil regjeringsbygningene, og fikk et bekreftende svar.

- Dette hadde bekymret meg i mange år. Vi tok det også opp flere ganger, men i fjor sommer var det igangsatt et arbeid med å stenge Grubbegata. Dette med ulovlig parkerte biler ved regjeringsbygningene var et tema helt tilbake til 1990-tallet, og det var en allmen oppfatning at dette ikke var bra. Vi var bekymret for at det kunne bli parkert biler med bomber i, sa Espen Naumann.

Han hvilte ut i senga i to døgn da den verste innsatsen var over. Etterpå har han vært i full jobb hele tida.