Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helikopterpilot Quentin Smith holdt pressekonferanse:

Reddet passasjerene

Quentin Smith forteller om krevende manøvre da han styrtet med helikopteret i Byfjorden i Bergen i forrige uke. Han har fått gode nyheter fra sykehuset.

DRAMATISK: Pilot Quentin Smith forteller om sekundene da helikopteret styrtet i vannet under landing på luksusyachten Bacarella i Bergen. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
DRAMATISK: - Vi har fått mye god hjelp her i Bergen. Det ble ikke mye søvn på oss etterpå, men vi er takknemlige for at myndighetene her har bistått oss så mye, sier Quentin Smith som var pilot på helikopteret som styrtet ved luksusyachten i Bergen .                                                Foto: Eivind Senneset
DRAMATISK: - Vi har fått mye god hjelp her i Bergen. Det ble ikke mye søvn på oss etterpå, men vi er takknemlige for at myndighetene her har bistått oss så mye, sier Quentin Smith som var pilot på helikopteret som styrtet ved luksusyachten i Bergen .                                                Foto: Eivind Senneset Vis mer

BERGEN (Dagbladet): Helikopteret var i ferd med å lande på luksus-yachten «Bacarella» da en presenning som dekket en bensintank, løsnet og ble virvlet opp i helikopterets rotor.

I tillegg til piloten har en 62 år gammel mann kommet fra den dramatiske hendelsen uten alvorlige skader. En 57 år gammel mann ligger fremdeles med kritiske skader på Haukeland universitetssykehus.

Quentin Smith (52) var pilot på helikopteret, som er eid av det britiske selskapet HQ Aviation. Han har et godt og kjent navn blant helikopterpiloter og var blant annet den første til å fly både til Nordpolen og Sørpolen med helikopter. Han er også to ganger verdensmester i Helicopter Aerobatics World Champion.

Havarikommisjonen har rost piloten for måten han handterte helikopteret da det kom i vanskeligheter. Han klarte å manøvrere maskinen bort fra yachten.

Reddet passasjerer

Etter å ha landet med et smell i sjøen, skal Smith først ha tatt seg ut, for så å svømme inn i cockpit for å løse ut nødflytemidlene slik at helikopterkroppen ikke begynte å synke mot dypet. Deretter svømte han inn på nytt for å hente ut en av passasjerene.

I ettermiddag holdt Smith en pressekonferanse på et hotell like ved luksus-yachten «Bacarella.

Han forteller:

- Jeg måtte først komme meg bort fra yachten, deretter sørge for at helikopteret ikke sank. Så måtte jeg hjelpe en venn ut. Vi var heldige som fikk så rask hjelp av redningsmannskapet som var i en båt i nærheten. Mannskapene fra Redningsselskapet gjorde en fantastisk innsats, De var der nesten før vi havnet i sjøen.

- Kritisk tilstand

- Vi har fått mye god hjelp her i Bergen. Det ble ikke mye søvn på oss etterpå, men vi er takknemlige for at myndighetene her har bistått oss så mye. Vår venn på sykehuset er fremdeles i en kritisk situasjon, men han klarer seg. Han er advokat og en morsom venn. Vi er glade for at han er i trygge hender. Vi har ingen å bebreide. Det var en ulykke, som ingen skal klandres for, sier Smith.

Han forteller om mange hilsninger fra store deler av verden, og støtteskriv som er sendt til de tre som var med i helikopterulykken.

- Etter en slik ulykke er det lett å søke etter syndebukker, men i dette tilfellet vil ikke det være riktig. Rett før vi kom inn til denne pressekonferansen fikk vi oppmuntrende nyheter fra sykehuset. Vår venn er blitt bedre. Vi håper det beste for ham.

Han sier at det er vanskelig å svare på spørsmål om han selv føler seg ansvarlig for ulykken.

- Jeg mener det var en ulykke som rammet oss tre. Det er vanligvis ikke så vanskelig å lande på helikopterdekket på denne yachten. Det hele skjedde veldig fort, sier Quentin Smith.

Vil feire 17. mai

I sjøen måtte han takle et dilemma. Han så at de to vennene var igjen inne i helikopteret. Han måtte først prioritere å få utløst nødflytemidlene før han kunne hjelpe vennene. Den ene passasjeren, som heter David Tang, klarte å komme seg ut på egenhand. Den andre, Charles, måtte han hjelpe ut. Det er David Tang som nå behandles for kritiske skader på Haukeland universitetssykehus.

Han vil ikke røpe etternavnet til Charles, som er eier av yachten.

- Han er en god venn gjennom mange år. Han er advokat og et godt menneske som har hjulpet mange. Det er ikke min oppgave å fortelle mer om ham eller yachten..

- Å fly er vidunderlig. Det er noe av det beste jeg gjør. Jeg har ikke latt meg skremme fra å fortsette med det. Nå vil jeg forsøke å hvile litt før jeg gjør meg klar for å feire 17. mai i Bergen. Det gleder vi oss til. Nordmenn er et herlig folk, sier Quentin Smith.

-