Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reddet Røkke fra «et vanlig liv»

Da Kjell Inge Røkke kom i klammeri med politiet og ble for glad i fest og natteliv, ble tremenningen Jan Laukholm redningen. Tirsdag denne uken døde han etter kort tids sykdom.

LØNNSMOTTAGER: Er hva Kjell Inge Røkke hadde blitt om han som 17-åring hadde takket nei til å bli med tremenningen Jan Laukholm på fiske i Barentshavet. Det sa Laukholm til Dagbladet i år 2000. Tirsdag denne uka døde Røkkes redningsmann etter kort tids sykeleie. FOTO: Erik Hattrem
LØNNSMOTTAGER: Er hva Kjell Inge Røkke hadde blitt om han som 17-åring hadde takket nei til å bli med tremenningen Jan Laukholm på fiske i Barentshavet. Det sa Laukholm til Dagbladet i år 2000. Tirsdag denne uka døde Røkkes redningsmann etter kort tids sykeleie. FOTO: Erik Hattrem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOLDE (Dagbladet):Våren 1976 hadde Kjell Inge Røkke sluttet på skolen og gikk arbeidsledig. Den sterke interessen Røkke viste for fest og flørt med ulovlig bilkjøring, fikk Røkkes mor Gunnvor til å rydde opp i sønnens tilværelse.

Hun visste at slektningen, Jan Laukholm, om kort tid skulle ut på fiske.

Han bodde i samme gate, og ble straks kontaktet.

Jan Laukholm overtalte så rederiet han jobbet for til å ta i mot sin egen tremenning, den notoriske villstyringen Røkke.

Laukholms innsats for tremenningen, sitter fremdeles friskt i minne hos Røkkes foreldre.

- Den gangen gikk turen langt av gårde til Barentshavet, forteller Kjell Inge Røkkes far, Normann til Dagbladet.

Tirsdag denne uka døde Laukholm etter et kort sykeleie. Han ble 69 år gammel.

Startet i bunn av båten
Normann Røkke forteller at familien var svært takknemlig for Laukholms innsats, og at det var med stor sorg han og kona Gunnvor mottok budskapet om slektningen og familievennens bortgang.

RØKKES TAKK: Røkke og Laukholm holdt kontakte helt til det siste. Her er de avbildet sammen i en reportasje fra 9.  januar 2000. FOTO: Faksimile Dagbladet
RØKKES TAKK: Røkke og Laukholm holdt kontakte helt til det siste. Her er de avbildet sammen i en reportasje fra 9. januar 2000. FOTO: Faksimile Dagbladet Vis mer

Den gang Laukholm ble kontaktet av Gunnvor Røkke som ville at sønnen skulle komme seg i arbeid, tok det ikke mange dagene før 17 år gamle Røkke var på vei til sitt første eventyr til sjøs. Han mønstret på fiskebåten «Svalbard» og startet helt nederst på rangstigen som smøregutt.

Turen ble selve vendepunktet i den unge Røkkes viltre liv.

Takket være Laukholms innsats, fikk Røkke en jobb han viste stor interesse for. Ombord på «Svalbard» satte han seg i respekt gjennom hardt arbeide, og stor interesse for faget.

Da Laukholm og Røkke kom tilbake fra fisket i Barentshavet, ble Laukholm igjen regissør for Røkkes liv.

- Etter å ha vært på tokt i Barentshavet, kom vi til Ålesund. Jeg overtalte da Kjell Inge til å bli med på lossetur til Grimsby i England. Det var rene ferieturen. På kaia der borte ropte plutselig en maskinassistent på den norske tråleren «Atlantic» på oss. Vel om bord traff vi rederen Erik Brevik, som spurte Kjell Inge om han kunne tenke å la seg hyre til tjeneste på tråler utenfor Seattle. Svaret var ja. Slik startet han sitt USA-eventyr, fortalte Jan Laukholm til Dagbladet i januar 2000.

Intervjuet som Laukholm ga for 12 år siden, er det eneste han har gitt, hvor han har snakket om innsatsen han la ned for Røkke. Da han i dette intervjuet ble spurt om hvordan det ville gått med Røkke, om han ikke hadde fått jobben på fiskebåt i 1976, svarte Laukholm:

- Han ville vært en vanlig lønnsmottager.

Takken fra Røkke
I 1987 arvet Laukholm en 27 fots trebåt etter sin far. Båten som i sin tid ble bygget i furu på eikespant, var i glansdagene et svært vakkert syn. Men flere års forfall, gjorde at Laukholm i 1991 bestemte seg for å senke båten. Fordekket var pill råttent og styrhuset var nesten bare en plankehaug. Laukholm hadde ikke penger til å sette den kjære familiebåten i sjødyktig stand.

image: Reddet Røkke fra «et vanlig liv»

Da Kjell Inge Røkke fikk høre at Laukholms båt var i ferd med å ende på havets bunn, tok han affære.

- Sett båten i stand, Jan. Regninga sender du meg, var beskjeden fra Røkke.

Slik ville han hjelpe tremenningen og samtidig takke for at Laukholm tok han under sine vinger på fisket i Barentshavet.

I 1999 fortalte Laukholm om restaureringsarbeidet i Båtmagasinet.

- Vi plukket unna alt det gamle som ikke var noe verdt, la nye dekk i mahogni og Oregon pine, og bygget nye skjermer. Sommeren 1992 ble den sjøsatt nok en gang, sa Laukholm.

Det han ikke fortalte den gang, var at én av Norges rikeste menn hadde finansiert hele den kostbare restaureringa.

Laukholm brukte aldri sitt venn-og slektskap med Røkke til å skaffe seg fordeler.

BIL OG BÅT: Var Jan Laukholms store interesser. Her er han avbildet i sin Ford Granada Ghia 2,8I 1983 modell. Akkurat denne ekslusive Granada-utgaven finnes det bare to av i Norge. FOTO: Kjetil Bakken
BIL OG BÅT: Var Jan Laukholms store interesser. Her er han avbildet i sin Ford Granada Ghia 2,8I 1983 modell. Akkurat denne ekslusive Granada-utgaven finnes det bare to av i Norge. FOTO: Kjetil Bakken Vis mer