REDNINGSAKJSON: Inspektørene fra Fiskeridirektoratet brukte torskefilet for å lokke hvalen til seg. Video: Jørgen Ree Wiig / Fiskeridirektoratets sjøtjeneste Vis mer

Reddet russisk «militærhval» på norgesbesøk

- Helt tydelig at det er et trent dyr, sier forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Plutselig dukket den opp i havet utenfor Rolvsøya i Finnmark. Hvithvalen fanget raskt oppmerksomheten til de lokale fiskerne i området, da den tidligere i uka kom svømmende.

Ikke var den redd - snarere tvert imot - i tillegg hadde den noe som lignet på seletøy festet rundt kroppen.

Nå forteller Universitetet i Tromsøs professor ved institutt for arktisk og marin biologi, Audun Rikardsen, at det trolig kan dreie seg om en hvithval som tidligere har vært i fangenskap i Russland. Det var NRK som først omtalte saken.

Reimer og kamerafeste

- Den stammer trolig fra den russiske marinen i Murmansk. Men det er vanskelig å få tak i informasjon om prosjektet, hva hvalene brukes til og hvor omfattende det er, sier Rikardsen til Dagbladet.

Han har vært i kontakt med en russisk forskerkollega, som har forsøkt å få ut mer informasjon i forbindelse med observasjonen i Norge. Så langt har det ikke kommet svar om hva som foregår med hvalene på russisk side av grensa.

- Det er i alle fall ingen forskere som merker hvalene på denne måten, det er helt sikkert. Jeg vil si det er en veldig spesiell sak, og har blitt fortalt at Putin selv har engasjert seg direkte i hvalprosjektet til marinen. Den som ble observert nå, hadde to reimer og feste for kamera på seg, sier Rikardsen som er kjent for sine naturbilder av blant annet hval.

SELER: Hvithvalen hadde store seler rundt seg. Foto: Jørgen Ree Wiig/Fiskeridirektoratets sjøtjeneste
SELER: Hvithvalen hadde store seler rundt seg. Foto: Jørgen Ree Wiig/Fiskeridirektoratets sjøtjeneste Vis mer

- Et trent dyr

Forsker i Havforskningsinstituttet, Martin Biuw, er ikke i tvil om at hvalen har vært i fangenskap. Han forteller at russerne tidligere var åpne om sin militære bruk av blant annet delfiner til å finne miner i Svartehavet. Hva hvithvalen har vært brukt til, blir spekulasjoner, mener han.

- Det er ukjent om og hva hvalene blir brukt til i Arktis. Men det er i alle fall helt tydelig at dette er et trent dyr. Det er ikke normal atferd av en hvithval å oppsøke folk på den måten, sier Biuw.

Selv om det pågår norsk forskning på hvithval på blant annet Svalbard, er han sikker på at dette tilfellet ikke er noe som stammer derfra.

- Norske forskere fester ikke seler til hvalene på den måten, sier han.

DYKKET: Den tyske dykkeren Rainer Schimpf skulle bare filme en hai, da det plutselig ble mørkt. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Barcroft Studios Vis mer

Reddet fra stroppene

Ifølge professor Rikardsen har det tidligere kommet ut informasjon om at det russiske militæret har sluppet fri hvaler fra fangenskap. Han er ikke i tvil om at hvithvalen som er observert utenfor Rolvsøya er preget av å ha vært fanget, da den er svært tam.

- Den oppsøker folk for å få kontakt og mat. Det blir spennende å se om den overlever i det fri, sier han.

For fri, dét har hvithvalen definitivt blitt - etter det professoren beskriver som en helteinnsats. Fiskeridirektoratets sjøtjeneste, som blant annet har ansvar for frigjøring av hval som har satt seg fast, rykket fredag kveld ut.

Inspektør Jørgen Ree Wiig forteller at han sammen med kollega Yngve Larsen til slutt fikk lokket hvalen til seg ved hjelp av torskefilet.

LOKKET: Etter en imponerende innsats, ble hvalen frigjort. Foto: Jørgen Ree Wiig/Fiskeridirektoratets sjøtjeneste
LOKKET: Etter en imponerende innsats, ble hvalen frigjort. Foto: Jørgen Ree Wiig/Fiskeridirektoratets sjøtjeneste Vis mer

- Samtidig tok Joar Hesten, som er en av de lokale fiskerne, på seg tørrdrakt og hoppet i sjøen. Han fikk festet vårt frigjøringsutstyr på hvalens sele. Da den svømte nedover, kom den seg løs, sier Wiig.

Ifølge inspektøren forsvant hvithvalen raskt, og ble ikke observert igjen mens de var på stedet.

- Vi får se om den kommer tilbake, men det var i alle fall godt vi fikk frigjort den fra selen. Det er noe feil ved å være i disse urørte naturområdene, og så oppdage et så vakkert dyr med en menneskeskapt sele rundt seg, sier Wiig.

Fisker Joar Hesten er helt enig. For han var det en helt spesiell opplevelse å hoppe i havet og komme så nær hvalen.

- Det kriblet godt i kroppen, men jeg følte meg ganske trygg. Det var flere lokale båter som hjalp til, og jeg er utrolig takknemlig for at vi fikk dette til. Selv har jeg døpt hvalen Johannes, og han var en grei kar der vi lå og svømte i sjøen. Så får vi se om han dukker opp igjen seinere, sier Hesten.

UNIKE BILDER: Den australske fotografen Eamon Porter fanget en unik dronevideo utenfor kysten av Fransk Polynesia. Videoen viser en hunhval og kalven hennes, som har fått besøk av to snorklere. Menneskene holder trygg avstand til dyra, men så skjer det noe helt uventet. Video: Caters Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer