Reddet russisk «militærhval» på norgesbesøk

- Helt tydelig at det er et trent dyr, sier forsker.

REDNINGSAKJSON: Inspektørene fra Fiskeridirektoratet brukte torskefilet for å lokke hvalen til seg. Video: Jørgen Ree Wiig / Fiskeridirektoratets sjøtjeneste Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Plutselig dukket den opp i havet utenfor Rolvsøya i Finnmark. Hvithvalen fanget raskt oppmerksomheten til de lokale fiskerne i området, da den tidligere i uka kom svømmende.

Ikke var den redd - snarere tvert imot - i tillegg hadde den noe som lignet på seletøy festet rundt kroppen.

Nå forteller Universitetet i Tromsøs professor ved institutt for arktisk og marin biologi, Audun Rikardsen, at det trolig kan dreie seg om en hvithval som tidligere har vært i fangenskap i Russland. Det var NRK som først omtalte saken.

Reimer og kamerafeste

- Den stammer trolig fra den russiske marinen i Murmansk. Men det er vanskelig å få tak i informasjon om prosjektet, hva hvalene brukes til og hvor omfattende det er, sier Rikardsen til Dagbladet.

Han har vært i kontakt med en russisk forskerkollega, som har forsøkt å få ut mer informasjon i forbindelse med observasjonen i Norge. Så langt har det ikke kommet svar om hva som foregår med hvalene på russisk side av grensa.

- Det er i alle fall ingen forskere som merker hvalene på denne måten, det er helt sikkert. Jeg vil si det er en veldig spesiell sak, og har blitt fortalt at Putin selv har engasjert seg direkte i hvalprosjektet til marinen. Den som ble observert nå, hadde to reimer og feste for kamera på seg, sier Rikardsen som er kjent for sine naturbilder av blant annet hval.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer