Reddet Saddams liv

Saddams mamma ville ta sitt eget liv da hun ble gravid, men svogeren til Nassima Karush (85) hindret henne i å begå selvmord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste månedene har stadig mer kommet frem om Saddam Husseins bakgrunn. Blant detaljene som har kommet ut, er at diktatoren vokste opp i stor fattigdom og at faren hans, Hussein al-Majid, døde tidlig. Enkelte hevder at Saddams mamma Subha Tulfa ble gravid etter en tilfeldig affære og at faren derfor aldri var del av livet til Saddam og moren hans.

Subha Tulfa giftet seg igjen med en mann som skal ha behandlet stesønnen sin svært dårlig. Saddam vokste opp med vold og mishandling og fikk ikke skolegang. Saddam fant sin viktigste støtte hos sin onkel, Khairallah Tulfa, som var bror til moren hans.

Mistet sønn

Nå kommer flere detaljer frem i lyset. Saddams mor skal ha mistet et barn før hun ble gravid med Saddam i 1937, 1938 eller 1939. Etter den første sønnens død var Subha svært deprimert og forvirret. Da hun ble gravid på nytt med Saddam, ønsket hun derfor ikke å ha barnet. Tvert i mot ville hun drepe seg selv, skriver AP.

Nassima Karush (85) er irakisk jøde og utvandret til Israel i 1951. Nassimas familie var omgangsvenner med Saddams familie, og Nassima forteller at det var kjent at Subha Tulfa var deprimert og at hun flere ganger hadde forsøkt å ta livet av seg selv og det ufødte barnet, Saddam.

Ville begå selvmord

Et medlem av Nassimas svigerfamilie grep inn og klarte å overtale den gravide Subha Tulfa til å leve videre og føde barnet.

Nassima Karush selv gikk motvillig med på å snakke med pressen om saken fra sykehjemmet hun bor på. 85-åirngen ville ikke gi detaljer, men medga at historien er riktig.

- Den stakkars moren gråt og ville drepe babyen sin, fortalte hun.

Mannen som overtalte Subha til å leve, het Sallim Zirha og var Nassimas svoger. Han var også en venn av Saddams pappa. Det var Zirha som hentet den sørgende moren på sykehuset i Bagdad etter at den første sønnen hennes døde og kjørte henne tilbake til Tikrit, som ble Saddams fødeby.

Har sett bilder

Men Nassimas egen ektemann har gjort alt han kan for å svekke sin kones troverdighet i saken om sin egen familie.

- Historien som min kone forteller, har ingen rot i virkeligheten. Dette er en familielegende, sa han da han ble spurt om historien i 1991.

Mange tviler på den spesielle historien, men den israelske Saddam-eksperten Amatzia Baram er overbevist om at Nassima Karush snakker sant. Det sterkeste beviset er et bilde av Nassimas svigerfamilie sammen med Saddams onkel. Bildet viser at det har vært tett kontakt mellom de to familiene.

Baram har intervjuet Nassima i forbindelse med en bok han skriver om Saddam. Han understreker at han måtte overtale Nassima til å fortelle og at hun ikke tok penger for historien.

Barams Saddam-kunnskap er en viktig del av CIAs psykologiske profil på diktatoren.

BEKREFTER:</B> Nassima er 85 år gammel og bor på aldershjem i Israel. Da hun ble oppsøkt av journalister, bekreftet hun motvillig historien om Saddams mamma.