Reddet seg selv

Beksvarte av kull og svette kom 33 av de 46 arbeiderne som var fanget i ei gruve i Russland, opp til verden i går. Fullstendig i blinde fant de veien til en liten heis der strømforsyningen ikke var kuttet. De reddet seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Fortsatt er 13 savnet, og letemannskapene vet ikke hvor i gruva de befinner seg. De overlevende ble brakt rett til sykehuset i landsbyen sør i Ural med det talende navnet Novosjaktinsk - Nysjakta.

Bare to av dem fikk sagt noe til pressen om den dramatiske livskampen de kjempet mens vannmassene herjet med dem etter at en innsjø trengte inn i gruva og oversvømte store deler av den. I isvann og med lite oksygen kjempet de 46 for livet.

- Plutselig sto vi i vann til opp til skuldrene. Vannet slo oss over ende, sa Konstantin Dorosjenko til russisk TV.

700 meter under jorda

- Det var så vidt vi kom oss ut, sa Igor Kulikov. De overlevende var 700 meter under jorda da ulykken skjedde torsdag ettermiddag.

Slektningene til de overlevende viste overstrømmende glede da navnene på «deres» savnede ble lest opp i går. De hadde samlet seg over gruva og prøvde å oppmuntre hverandre med at dramaet til slutt ville ende godt.

Trang heis

- Vi trodde de ville bli reddet, sa Tatjansa Merkhulova, en slektning til en av de overlevende.

Det var bare plass til to mann i den heisen som til slutt reddet de overlevende. De friskeste etter syndfloden, som de opplevde, ble sendt ut for å forsøke å finne heisen som reddet dem. De følte seg fram i gruvesjakta som de er lommekjent i. Da fant heisen, ble de svakeste sendt opp først i den skranglete heisen. Den bruker 40 minutter på å komme opp til overflaten.

Fortsatt håp

Seint i går kveld meldte russiske TV om at dykkere hadde tatt seg ned i gruva for å forsøke å redde se siste 13.

I februar i år ble gruva i Novosjaktinsk også oversvømmet. Da var det ingen i gruva.

Fikk påbud

Gruveselskapet har fått påbud om å øke sikkerheten for å sikre gruva mot flom. Påleggene fra regjeringen har ikke blitt fulgt.

REDNING: Redningsarbeidere begynte å lage en ny passasje til gruva hvor 46 gruvearbeidere var innesperret. <!--/BTEK1--><!--BTEK2-->
ANGST: Pårørende venter fremdeles i angst på at deres kjære skal bli reddet.
OVERLEVDE: En sliten gruvearbeider vinker lykkelig etter at han klart å komme seg ut av den oversvømte Zapadnaja-gruva i det sørlige Russland i går. <!--/BTEK0--><!--BTEK1-->