Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reddet sin herre

Det holdt på å gå riktig galt for Harald Tunheim (41), som ligger i tetsjiktet i verdens tøffeste hundeløp. Midt i Alaskas ødemark falt han av sleden, og så hundespannet forsvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag formiddag - etter tre døgn i Alaskas villmark med bare tre timers søvn - sovnet Norges beste hundekjører. Tunheim bråvåknet da han ramlet av sleden, og så de 16 hundene springe videre.

- Masi! Gee! Gee! ropte han.

- Unik lederhund

Utrolig nok lystret den snarrådige ledertispa Masi. Hun bråsnudde, tok ut på ei flat myr og førte spannet i en fin bue rundt Harald Tunheim. Deretter kom hun tilbake og plukket opp sin eier. Og så fortsatte de som om ingenting hadde skjedd.

- Hadde ikke Masi vært den hun er, ville Harald sittet igjen i Alaskas ødemark. Det ville vært en kritisk situasjon både for ham og hundespannet, sier Sveinung Ims på telefon fra Alaska.

Ims - som er med i Haralds team - beskriver Masi som «ladyen» i spannet. En alaskan- husky som er en unik lederhund - kosete og avbalansert.

Flere nesten-ulykker

Iditarod er verdens tøffeste og lengste hundeløp. Til stor overraskelse for sine konkurrenter ligger Harald Tunheim på sjetteplass i sin debut i løpet.

Både CNN og ABC har intervjuet nordmannen fra Alta. Bare én gang tidligere i løpets historie har en førstegangskjører vært blant de ti beste.

Men det kunne gått galt flere ganger. I et område med flere småstup fikk Tunheim en kraftig rotasjon i en krapp sving.

Sleden bikket over og raste mot et tre. Bøylen gikk klar og neste hindring var Tunheims hode. I siste liten vippet han sleden over og unngikk treet.

Harald Tunheim er kommet halvveis i løpet som startet sist søndag. I dag er han på vei fra Takotna til Ophir. I Takotna hadde han sin obligatoriske 24-timers hvil.

- Både Harald og hundene var i god form, forteller Ims.

MISA LYSTRET: Hvis ikke ledertispa Misa hadde snudd, ville det kanskje gått galt.