Reddet sju fra drukningsdøden

HALDEN (Dagbladet): - Vår eneste tanke var å redde dem, sier livredderne. I åpen sjø svømte sju mennesker for livet. Bare rein flaks og heltemodig innsats gjorde at det ikke ble en drukningstragedie i Kosterfjorden utenfor Strömstad søndag ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I høye bølger og sterk vind oppdaget de sju mennesker om bord i haldenbåten. De sju svømte for livet.

- Det var ingen andre båter i nærheten, og en av guttene uten vest hadde allerede fått kramper og klarte så vidt å holde seg over vann. Hadde vi kommet et minutt seinere, ville nok ikke historien fått en like lykkelig slutt, forteller Erlend Andreassen.

Sammen med ekteparet Bernt Hagelund og May-Britt Edquist og barna deres, Malin (12) og Anders (9), reddet han sju mennesker fra å drukne.

Dramatikken skjedde tre kilometer utenfor den idylliske svenske skjærgårdsøya Koster, rett utenfor Strömstad og Hvaler.

Uten vester

Allerede på lørdagen la følget merke til en speedbåt som kom inn til Koster. Lastet om bord i en 16-fots Glastron var sju mennesker. Med en stor, tung motor bakpå i tillegg til åpen og urolig sjø, vakte båten oppmerksomhet.

Dagen etter blåste det kraftig opp. Ekteparet så speedbåten gjøre seg klar til avreise.

- Vi sa til oss selv at hvis de beveger seg ut på fjorden, kan det umulig gå bra, men vi sa ikke fra til dem. Det burde vi kanskje ha gjort, sier May-Britt Edquist.

Panikk i vannet

Tilfeldighetene ville ha det til at dreggen på ekteparets båt slapp, og de begynte å drive inn i en trafikkert bukt. I stedet for å bli litt lenger, som planlagt, begynte de på turen hjem.

- Vi hadde nok ikke dratt ut på det urolige havet hadde vi ikke begynt å drive, sier ekteparet.

Et stykke ut på Kosterfjorden, så de folk i bølgetoppene. Det var speedbåten som var på vei ned, og full panikk rådet blant de sju i vannet, med og uten redningsvester

- Folkene i vannet skrek og veivet desperat med armene etter hjelp, sier Edquist og legger til:

- Vår eneste tanke var å redde dem.

De neste nervepirrende minuttene ble de våte og kalde sjøfarerne dratt om bord i redningsbåten, en etter en. Flere av dem holdt på å gå under.

Utrolig innsats

Etter å ha fått en tår å styrke seg på for å komme seg etter sjokket, ble de skipbrudne fraktet inn til Strömstad.

- Da de kom i land, var de beruset, for de hadde fått sprit om bord i redningsbåten. De var i godt humør og lykkelige for at de var blitt reddet, forteller inspektør Inger Spiik ved politiet i Strömstad.

Hun kan ikke rose redningsmennene nok:

- De gjorde en utrolig innsats, med fare for sitt eget liv.

NERVEPIRRENDE: Bernt Hagelund, May-Britt Edquist, Erland Andreassen, Malin (12) og Anders (9) var på helgetur til den svenske øya KOster da de havnet midt oppi et havaridrama. Deres heltemodige innsats reddet livet til sju skipbrudne fra Fredrikstad.