Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reddet søster fra septiktank

Uten storesøster Cecilies (4) raske reaksjon ville to år gamle Kristine kanskje ikke vært i live i dag. - Cecilie har æren for at dette gikk bra, sier mamma Gøril Lia. I flere minutter lå yngstedatteren under iskaldt vann i en septiktank i Rauland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien var på besøk hos en slektning på Storlid gard i Austbøgrend i Rauland da ulykken skjedde ved 15.30-tida i går. I det strålende høstværet lekte de to søstrene utendørs, mens de voksne satt inne og drakk kaffe. Kaffekosen tok brått slutt da storesøsteren ropte:
- Kristine ligger i do.

Pappa Per Øyvind Lia fant yngstedatteren på ryggen med hodet under vann i septiktanken. Trolig har hun ligget der mellom ett og fem minutter. For ham så det ut til at hun lå oppå et eller annet som hindret henne i å synke dypere ned i vannet. Han løftet henne opp, løp inn i stua, og la den blåfrosne, bevisstløse jenta ned på gulvet.

Sykepleiermamma

Mamma Gøril Lia satte øyeblikkelig i gang opplivning ved hjelp av munn-til-munn-metoden. Hun er sykepleier, og har for tida permisjon fra jobben ved kirurgisk avdeling på Rjukan sykehus for å være hjemme med fire måneder gamle Bjørnar.

- Kristine hadde en kroppstemperatur på 34 grader, og var blå på leppene og i ansiktet. Jeg blåste 3- 4 ganger før det ble liv i henne, forteller Gøril Lia.
Søsteren Cecilie fulgte med store øyne hverdagsdramaet som utspant seg rett foran henne.

Norsk Luftambulanse i Ål kom til garden omtrent en time etter at ulykken hadde skjedd. I mellomtida fortsatte foreldrene den intense gjenopplivningen. De var redde for at det ville være for seint for den lille jenta deres.

- Hun hostet og mistet pusten innimellom. Men hun ble bedre etter hvert, og var ved bevissthet da helikopteret kom, sier Gøril Lia.

Helikopter

Per Øyvind Lia fulgte med datteren i luftambulansens helikopter til Ullevål, og våket ved sykehussenga i hele natt. Legen som behandlet Kristine i går kveld, betegnet skadene som moderate.

- Hun ser helt fin ut nå, og virker ikke preget av det som har skjedd, sa pappa Per Øyvind Lia fra sykehuset i går kveld.

- Jeg takker Gud for at det har gått bra, og er bare lykkelig akkurat nå. Men hadde ikke Cecilie hatt vett på å skynde seg inn og varsle oss, vet jeg ikke hvordan det ville ha gått, sier Gøril Lia.

Sikret tank

Cecilie, Bjørnar og mamma slappet av hjemme i Barnålveien i Milan i Rjukan i går kveld, mens pappa og Kristine var på sykehuset i Oslo.

Lokket på septiktanken var sikret med en metallstikke og flere større steiner. Den ble tømt for innhold for en måned siden, men var fylt opp av en del vann. Infeksjonsfaren er likevel stor, og lille Kristine som fyller tre år 19. november, fikk medisiner mot mulige bakterier fra kloakken i går kveld. Gårdeier Ågot Storlid er ikke sikker på hvor dype de tre kummene i septiktanken er.

- Alt gikk så fort, men heldigvis ser det ut til å gå bra med jentungen. All ros til luftambulansen som var meget raskt på pletten, sier Ågot Storlid.

Hele Norges coronakart