Reddet ut av dødsfella etter sju timer

Her blir en person av et mannskap på 30 reddet etter å ha vært innestengt i dødsfella. 18 personer fryktes omkommet etter at lasteskipet «Rocknes» havarerte i Vatlestraumen i Hordaland ved 16.30-tida i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 23.07 i går kveld ble tre personer reddet ut etter at redningsmannskapet hadde brukt vinkelsliper for å lage hull i skroget på det havarerte lasteskipet.

I natt fortsatte kampen for å finne flere overlevende.

Ved 02-tiden var 12 personer berget: åtte filippinere, tre nederlendere og den norske losen. 18 personer fryktes omkommet etter et av de verste skipshavariene i Norge.

- Vi vet ikke om det er flere overlevende inne i skroget, men vi håper i det lengste, sa informasjonsleder Trygve Hillestad ved Bergen politidistrikt til Dagbladet i natt.

Dunket

Diesellukta spredde seg over hele området. Mesteparten av oljen lekket ut. Lyskasterne fra supply- og fiskebåtene mot skroget til lasteskipet «Rocknes» lyste opp Vatlestraumen i Hordaland. Redningsmannskapene dunket i natt med skiftnøkler og annet verktøy for å komme i kontakt med eventuelle overlevende.

De tre filippinerne som ble reddet ut seint i går kveld var svært nedkjølte, men ved bevissthet, da de ble sendt til Haukeland universitetssykehus. Sykehuset opplyser at to har mindre bruddskader, mens den tredje ikke har noen fysiske skader. De tre ble funnet i skipets maskinrom.

Fikk kaffe

Lasteskipet «Rocknes» gikk rundt klokka 16.30 i går ettermiddag. Den norske kapteinen, som i natt var savnet, sendte ut seks mayday-signaler. Lauritz Sætre, teknisk sjef i firmaet Rikett Technology AS, satt på kontoret da han så «Rocknes» i fjorden. Sju av de overlevende ble fraktet til kontoret hans før ambulansepersonellet kom til stedet.

- I løpet av ett minutt gikk båten rundt, og da ringte jeg politiet umiddelbart. Jeg så to mann som stod på skroget. Redningsskøytene begynte å plukke opp folk, forteller Sætre.

- Sju overlevende kom opp på kontoret mitt. De fikk varm te og kaffe. Jeg tror det var fem personer fra Filippinene og to hollendere. De var svært nedkjølt og i sjokk. Én hadde brist i foten og de hadde svelget mye vann. De ble sittende på kontoret mitt til ambulansepersonell kom og hentet de, sier Sætre til Dagbladet.

Gir ikke opp

Ved 02-tida i natt fryktet redningsmannskapene at det var for seint å redde de som eventuelt fortsatt var i livet inne i havaristen. I natt var langt over 100 personer fortsatt involvert i den desperate redningsaksjonen.

Informasjonssjef Anders Bang-Andersen ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge sa til Dagbladet i natt at de ikke har gitt opp håpet om å finne overlevende.

- Vi leter så lenge det er håp. Vi har satt inn to miniubåter i søket etter de savnede, sa informasjonssjef Anders Bang-Andersen.

Redningsmannskapene kommuniserte tidligere på kvelden med de overlevende via lapper. Det ble også hørt flere rop inne fra skroget. Ved 21-tida begynte redningsmannskaper å skjære hull i skroget med skjærebrennere. Flere båter måtte til for å støtte havaristen.

- I en slik situasjon føler vi stor andektighet i forhold til dem som er savnet. Redningsarbeidet som nå pågår er en blanding av hard innsats på skadestedet og koordineringen fra redningssentralen.

Vi føler vi har utsyr og spesialkompetanse nok til å gjøre en god jobb, sa informasjonssjef Anders Bang-Andersen ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge i natt.

I natt var fortsatt 15 fartøyer og ett helikopter involvert i søket etter overlevende.

Den norske losen ble i går kveld avhørt av politiet i Bergen.

Informasjonsleder Hillestad vil ikke kommentere detaljer fra avhøret.

DRAMA PÅ LIV OG DØD:</B> Her reddes en person ut etter å ha vært innesperret i sju timer. To av de tre overlevende har mindre bruddskader, mens den tredje ikke har noen fysiske skader, opplyser Haukeland universitetssykehus.