Reddet

Marisa McHugh tar med seg tre magre valper fra et hus i New Orleans. De ble etterlatt av eierne da orkanen Katrina dundret inn over land for 20 dager siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW ORLEANS (Dagbladet): De tre bullterriervalpene var etterlatt i den folketomme byen sammen med titusenvis av kjæledyr. USAs største dyrevernorganisasjon, The Humane Society, mener at så mange som 50 000 kjæledyr har blitt separert fra eierne sine av orkanen Katrina. Nå stormer det blant dyrevernere etter at folk som ble evakuert ikke fikk lov til å ta med seg kjæledyr til tilfluktshallene. Presidenten i Humane Society, Wayne Pacelle, krever at regjeringen legger egne planer for å redde kjæledyr ved katastrofer.

-  Myndighetene tvang folk til å ta et grusomt valg - forlat kjæledyra og bli reddet, eller risiker livet ved å bli igjen, sier Pacelle til San Francisco Cronicle.

Skremmende flokker

Akkurat det valget ble Daisy Thomb (68) stilt over for. Hun valgte å bli.

-  Jeg kunne aldri forlatt Daco. Han har reddet meg så mange ganger at jeg ikke kunne svikte ham, sier hun til Dagbladet.

Sammen med Guy Bell er Marisa McHugh fra The Humane Society i Arizona innom for å sjekke hvordan det står til med hunden og eieren. Marisa har holdt seg innendørs i tre uker uten strøm, gass og vann, mens orkan og flom har herjet med huset hennes. Det synes på henne, og hun vil ikke bli fotografert av Dagbladet.

Andre derimot valgte å forlate dyrene sine. Utsultet og syke av å drikke det forgiftede flomvannet, streifer de rundt i den folketomme byen på jakt etter mat. Hvis de ikke er innestengt i et fuktig, rasert og tett hus uten kjøleanlegg.

Både ute og inne er bakken dekket av en seig masse gjørme, olje og ekskrementer der vannet har trukket seg tilbake. Enkelte steder har hundene samlet seg i skremmende flokker.

  REDDET: Faren til disse tre valpene er for ond til at de kan være sammen, og Marisa McHugh og Cheri Roth (t.h.) må ta dem med for å finne et nytt hjem til dem. 2000 dyr er plassert på et dyremottak i Gonzales nord for New Orleans, men nå er det smekk fullt. Foto: Tore Bergsaker
REDDET: Faren til disse tre valpene er for ond til at de kan være sammen, og Marisa McHugh og Cheri Roth (t.h.) må ta dem med for å finne et nytt hjem til dem. 2000 dyr er plassert på et dyremottak i Gonzales nord for New Orleans, men nå er det smekk fullt. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

-  At de samler seg er et tegn på at de går tilbake til sine instinkter i stedet for å oppføre seg som de er opplært til, sier Bell.

Sprer maten

I den flomrammede bydelen St. Bernard, finner teamet fra Arizona to hunder forlatt i et hus. Tony Beltram roper på dyrene og den ene kommer fram til et åpent vindu. Den erfarne dyrepasseren kysser terrieren gjennom gitteret som hindrer dyret i å hoppe ut. Så tømmer han litt mat rett på innsida, før han åpner en ny pose med hundemat og kaster den så langt inn i huset som mulig.

-  Når det er flere dyr i et hus, må vi spre maten så mye som mulig. Da får de spist begge to uten å begynne å slåss, sier han.

Så setter han igjen litt vann i en skål, og håper at eieren så snart som mulig kommer tilbake og henter dyrene sine.

Lettere med brann

Guy Bell sier til Dagbladet at flomkatastrofer som den i New Orleans er det verste som kan ramme dyr.

-  Sakte blir de presset oppover og oppover av det stigende vannet. Til slutt sitter de kanskje på toppen av et kjøleskap uten noe sted å gå. Sakte tar sulten knekken på dem. Mange har trolig også druknet i det giftige vannet mens de har forsøkt å komme seg til tørr grunn, sier han.

Bell har lang erfaring i å redde dyr fra skogbrannene som ofte herjer i hjemstaten Arizona.

-  Branner er enklere å forholde seg til. De dreper alt, og det går tross alt ganske fort for dyrene som blir rammet, sier han.

I det fattige distriktet Lower 9th Ward, er det særlig mange etterlatte hunder. Mange av dem er pitbullterriere. Fra et av husene høres bjeffing og piping. Dyrevernerne bryter seg inn og blir møtt av tre små tynne valper. Kjærlig hopper de rundt føttene på gjestene sine. Men lenger inn i huset ligger far og mor. Moren er lenket med kjetting til kjøkkenbordet, og ligger på det skitne gulvet med slappe tynne patter. Faren går rett til angrep på Guy Bell når han kommer inn på kjøkkenet. Han får slått den med en pinne og jaget den ut bakdøra.

I bakgården fanger han den med et stålrør med en gummiløkke i enden.

-  Denne faren er ekstremt ond, så vi er nødt til å ta valpene. Han ville antakelig gått til angrep på dem for å få fatt i maten vi legger igjen, sier han.

Men det er ikke den onde hunden Guy Bell er sint på.

-  Pitbuller er egentlig kjærlige dyr. Det er eieren som har gjort den ond. På veggen utenfor huset sprayer han en melding om at tre valper er fjernet fra huset av Animal Rescue Team.

-  Jeg burde også skrevet «idiotisk eier», sier han.

<!--BTEK0--> ETTERLATT: Myndighetene tvang folk til å ta et grusomt valg - forlat kjæledyrene og bli reddet. Nå reddes også kjæledyra.
<!--/BTEK4--><!--BTEK5--> KATTEVASK: Det var ingen bønn for denne katten etter at den ble reddet fra et hus i St. Bernard. Over 20 dager i et grisete kattebur måtte vaskes vekk.