Redegjørelse for Aker Solution-oppkjøp kl 16

Følg pressekonferansen her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Pressekonferansen har startet:

Revisjonsutvalget i Aker skal presentere en fornyet vurdering av Aker Solutions transaksjoner.

Terje Drangeid:
- Vi har nå de siste dagene valgt å prioritere arbeide med en grundig og systematisk redegjørelse hvordan vi har forholdt oss til disse transaksjonenen.

Vi mener at det er viktig at fakta er redegjort for.

Finn Berg Jakobsen:
Leder av Aker Asa Revisjonsutvalg.
- Vi har gjort en fornyet gjennomgang av sakens prosess.

Petersens verv:

Heidi M. Petersen trakk seg i dag som styremedlem i Aker Solutions.

Hun holder følgende andre styreverv:

Arendals Fossekompani ASA:Styremedlem
As Vestfold Eiendomspart: Styreleder
Calora Subsea AS:Styremedlem
Glamox ASA:Styremedlem
H H Torp Eiendom AS:Styremedlem
Ks Terminalbygg Sandefjord:Styreleder
Luuna AS:Daglig leder og eier og Styreleder
Norsk Hydro ASA:Styremedlem
Norwegian Energy Company ASA:Styremedlem
Sandefjord Lufthavn: ASStyreleder
Songa Floating Production ASA: Styremedlem

- Jeg har tidligere gitt en tidligere redegjørelse. Den redegjørelsen vi har avlevert i dag har de samme konklusjoner. Vi har gjort en grundig gjennomgang, og vi har i den redegjørelsen ytret et grunnlag for hvordan vi har kommet frem til våre konklusjioner.

Et nytt forhold som har kommet frem, forholdet til hvordan aker har håndtert sin holdning til Aker ASA.

- Vi slår fast at selskapetes styre og administrajsonen har opptrådt korrekt i forbindelse med salg av eiendeler til Aker Solutions AS.
Dette gjelder for både prosessen for saksbehandling og selskapets egne vurderinger av eiendelenes verdi.

De-  var en naturlig kjøper av de eiendeler som ble kjøpt.

OPPKJØPET I AKER SOLUTIONS:

• 22. juni 2007 sprakk nyheten om at den norske stat ville gå inn i det Kjell Inge Røkke-kontrollerte selskapet Aker Kværner (nå Aker Solutions).

• Daværende Næringsminister Dag Terje Andersen kunngjorde at statens betalte 4,8 milliarder. Den svenske Wallenberg-familien la også penger på bordet.

• Målet var å sikre at selskapet ikke ble solgt til utlendinger, og å skape muligheter for et industrielt samarbeid mellom norsk og svensk industri.

• Avtalene innebar at Aker frigjorde om lag 6,4 milliarder kroner. Transaksjonene ga morselskapet Aker ASA en regnskaps- messig gevinst på 5,3 milliarder kroner.

• Aker ASA overførte selskapets eierpost på 40,1 prosent i Aker Kværner til det nyetablerte selskapet, Aker Holding AS, der den norske stat, Saab AB (ikke bilselskapet eid av General Motors, red.anm.) og Aker er aksjeholdere.

• Aker er største eier med 60 prosent, staten eier 30 prosent, og Saab og Investor eier 10 prosent.

• Statens aksjer i selskapet har rast i verdi og lå i februar 2009 mellom 75 og 80 prosent.

Strategisk begrunnelse og verdsettelse:
- De strategiske vurderinger som er gjort for disse transaksjonen kan spores tilbake til 2007. Vi har ikke gjort en selvstendig verduvurdering.

Vi har snakket med de personer som har vært involvert.

I en annonsert pressekonferanse kl 16 i dag vil Aker-systemet komme med en redegjørelse for oppkjøpet i Aker Solutions.

Kjell Inge Røkke beskyldes for å ha solgt aksjer for overpris til delvis statlige eide Aker Solutions.

BRUSTAD:
Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad under pressebriefen i departementet i Oslo tirsdag kveld, der hun redegjorde for hvem som skal stå for statens uavhengige, juridiske og finansielle gjennomgang av transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
BRUSTAD: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad under pressebriefen i departementet i Oslo tirsdag kveld, der hun redegjorde for hvem som skal stå for statens uavhengige, juridiske og finansielle gjennomgang av transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Det har i påsken pågått en ordkrig mellom næringsminister Sylvia Brustad og Kjell Inge Røkkes Aker.

Næringsminister Sylvia Brustad sa tidligere i påsken at Aker Solutions-transaksjonene trolig er ugyldige, ifølge vurderingene fra advokatselskapene Simonsen og Selmer som er hyret inn til å granske saken.

Hun sa at hun er forbannet på Aker og Kjell Inge Røkke, og mener de har opptrådt uryddig.

Sylvia Brustad opplyste i dag at den foreløpige juridiske konklusjonen fra regjeringen var at transaksjonene skulle vært forelagt generalforsamlingen i Aker Solutions, noe de aldri ble.

LANSERTE FORSLAG: Simen Lieungh i Aker Solutions.
I bakgrunnen finansdirektør Leif Borge.
Foto: Knut Falch / SCANPIX
LANSERTE FORSLAG: Simen Lieungh i Aker Solutions. I bakgrunnen finansdirektør Leif Borge. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

- Så lenge det er saken, så er også konsekvensen at inngåtte avtaler ikke er bindende. En slik løsning kan ikke Aker Solutions leve med, sa ministeren.

Etter det Dagbladet kjenner til ønsker Aker-ledelsen å gi etter for kravet om en generalforsamling.

Nettopp hva Brustad og Stoltenberg har forlangt. Men saken Røkke ønsker å presentere for generalforsamlingen, er ikke det omstridte salget av selskaper.

For der viker ikke Røkke en tomme.

AKER:
Aker Solutions lokaler på Lysaker. Næringsminister S. Brustad vil vite om aksjonæravtalen ble brutt da Kjell Inge Røkkes Aker ASA i forrige uke solgte fem selskaper til Aker Solutions.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
AKER: Aker Solutions lokaler på Lysaker. Næringsminister S. Brustad vil vite om aksjonæravtalen ble brutt da Kjell Inge Røkkes Aker ASA i forrige uke solgte fem selskaper til Aker Solutions. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- Transaksjonene er korrekt gjennomført, slik vi er organisert. Vi anser dem derfor for gyldige. Vi har ikke endret vårt standpunkt i forhold til den saken, sier konsernsjef Simen Lieungh i Aker Solutions til Dagbladet.

Lieungh på sin side mener statens innsigelser kan deles opp i to ulike saker. Den ene er den nevnte transaksjonen. Den andre er finansieringen av dem. Og det er lånefinansieringen Aker vil friste Brustad og Stoltenberg med en behandling av på en generalforsamling.

Se pressekonferansen fra Aker-systemet øverst i saken kl 16.00

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer