Redegjørelse fra Karolinska Sjukhuset

Lars Irestedt, som er sjef for anestesi- og intensivavdelingen ved Karolinska Sjukhuset, og Göran Wallin, overlege på sykehusets kirurgiske avdeling, kom torsdag med denne uttalelsen til pressen:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Utenriksminister Anna Lindh ankom Karolinska Sjukhuset onsdag 10. september 2003 kl. 16.39 med knivstikk i bryst, mage og armer. Hun ble straks tatt hånd om av sykehusets akuttmottak.

Utenriksministeren var ved bevissthet ved ankomst til sykehuset, men hadde mistet mye blod og hadde klare tegn på indre blødninger. Det ble besluttet å operere straks, og selve operasjonen begynte kl. 17.00.

Da operasjonen var i gang, viste det seg at pasienten hadde kraftige blødninger som skyldtes leverskader. I tillegg var flere store blodkar i mageregionen også skadd. Det var nødvendig med flere blodoverføringer under operasjonen, og legene lyktes å redusere blødningene betraktelig.

Under den langvarige operasjonen ble det tatt flere pauser for å vurdere hvordan behandlingen virket, samtidig som det ble foretatt avansert angiografi (røntgen av blodkar).

Fra kl. 02.00 til 04.00 torsdag morgen bedret den kritiske situasjonen for Anna Lindh seg noe, og blodsirkulasjonen stabiliserte seg. Blødningene ble vurdert å være under kontroll, og pasienten hadde fått overført mye nytt blod.

Men kl. 04.30 forverret situasjonen seg dramatisk, noe som ikke skyldtes nye blødninger. Det var lungefunksjonen som ble dårligere, noe som igjen førte til sviktende blodsirkulasjon.

Til tross for at all nødvendig medisinsk ekspertise og alt teknisk utstyr sto til rådighet hele tiden, var det ikke mulig å redde Anna Lindhs liv, og hun døde kl. 05.29 den 11. september 2003.»

De to legene svarte ikke på spørsmål fra de tilstedeværende journalister.

(NTB-TT)