Rederdatter sier ja til 45 millioner

Rederdatteren Amelia Riis aksepterer forlikstilbudet fra staten på 43 millioner kroner samt renter for tapt farsarv. Men hun stiller flere forbehold som kan gjøre at saken går videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

45 millioner kroner er norgeshistoriens største erstatningsbeløp fra Staten. Men Riis sitt erstatningssøksmål var opprinnelig på 70 millioner kroner i tillegg til 15 prosent renter gjennom de 22 åra.

Fristen for å svare på forlikstilbudet i den omfattende arvestriden gikk ut i dag. Riis aksepterte, men med flere forbehold. Det er dermed ennå ikke sikkert at hun får de om lag 45 millioner kronene fra staten.

Amelia Riis føler ingen lettelse foreløpig, opplyser hun selv til NTB.

- Dette er ikke et resultat av forlik eller forhandlinger, men vi har valgt å akseptere ultimatumet, sier Einar Riis til NTB. Han presiserer at ekteparet har stilt visse betingelser når de aksepterer tilbudet.

Riis-saken

  • Etter at reder Kristoffer Olsen sr. døde i 1948, ble sønnen direktør og partner i Olsen & Ugelstad.
  • Moren Dagny Marie satt i uskiftet bo mens Kristoffer Olsen jr. forvaltet selskapet.
  • Etter morens død ble boet tatt til offentlig skifte.
  • Amelia Riis hevder at skifteretten urettmessig lot Kristoffer Olsen jr. styre boet uten til beste for arvingene. Store beløp skal ha gått tapt.
  • I 1978 gikk hun til sak mot Staten, og ettermange års kamp i retten ble hun delvis gitt medhold.
  • Staten ble dømt til å betale 43 millioner kroner i erstatning.
  • Forhenværende justisminister Hanne Harlem ville anke saken, men hennes etterfølger Odd Einar Dørum tilbød forlik.

(Dagbladet)

- Aksepten er først gyldig etter at forliksbeløpet samt rente eventuelt rentesrente er betalt til Riis' konto i utlandet, skriver Riis i akseptdokumentet til Justisdepartementet.

Dessuten understreker ekteparet Riis at de ikke vil gi fra seg retten til å ha prøvingsrett og klageadgang for de menneskerettslige sider av saken for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

- 22 år er ikke en rimelig tid før man får prøvet sin sak for retten. Det er ikke fair trial. Det må jo også være i staten interesse å få sine handlinger prøvet for retten dersom de mener de ikke har gjort noe galt, sier Einar Riis.

- Ingen aksept

Departementsråd Morten Ruud i Justisdepartementet vil ikke være med på at det er snakk om noen ren aksept fra ekteparet Riis. Han vil be sine jurister å vurdere om de kravene ekteparet Amelia og Einar Riis har framsatt er spiselige for staten.

Juristenes konklusjon er langt fra gitt. Saken kan derfor komme til å rulle og gå videre.

Langvarig kamp

Amelia Riis hadde fått et tilbud fra regjeringsadvokaten om å godta et forlik på totalt 45 millioner kroner, etter at justisminister Odd Einar Dørum besluttet å trekke anken etter dommen i Oslo byrett av februar i fjor.

Etter en 22 år lang prosess, vant ekteparet Riis fram i Oslo byrett i fjor og ble tilkjent 43 millioner kroner. Byretten mente at Oslo Skifterett tidligere hadde opptrådt uaktsomt i behandlingen av dødsboet etter Amelias foreldre.

Justisminister Hanne Harlem anket imidlertid dommen, noe som vakte oppsikt. Men hennes etterfølger, Dørum, valgte altså å trekke anken og tilby ekteparet et forlik på 43 millioner kroner samt renter.

Saken har dreid seg om hvorvidt Amelia Riis ble snytt for farsarven da skipet M/S "Sognefjell" ble solgt i 1975 for 14 millioner dollar.

<B>LANG KAMP:</B> Amelia Riis har kjempet mot staten i 22 år for å få sin rettmessige arv. <br>Foto: SCANPIX