Redere kan få slettet skattegjeld på 20 milliarder

Kristin Halvorsen (SV) vurderer gavepakke til de rikeste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske rederier har en opparbeidet skattegjeld på rundt 20 milliarder kroner, og de rødgrønne vurderer å stryke hele eller store deler av gjelden, skriver Dagens Næringsliv.

Bakgrunnen for skattesaken er at finansminister Kristin Halvorsen (SV) langt på vei har lovet å legge fram et forslag til ny skattemodell for rederiene i høst.

Rederiene har bygd opp en skattegjeld til staten under dagens system, og striden står om hva som skal skje med denne skattegjelden når det kommer nytt skattesystem. Under dagens system skal rederiene bare betale skatt dersom overskuddet tas ut som utbytte eller rederiet flagger ut, og skattegjelden er den latente skatten rederiene har opparbeidet.

- Dette vil være et omvendt fordelingspolitisk grep som savner sidestykke i norsk historie, spesielt siden lettelsen kommer de rikeste i Norge til gode, og ikke minst i lys av at SV sitter i regjeringen, sier professor Guttorm Schjelderup ved Norges Handelshøyskole til avisen.

Saken skal diskuteres på regjeringens budsjettkonferanse denne uka.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet står sammen om å ville erstatte dagens rederiskattesystem med en europeisk tonnasjemodell, som innebærer gunstigere skatteregler enn i dag. SV vil skattlegge rederier på linje med andre selskaper.

SV presses

Finansministerens eget parti skal presse hardt på i regjeringen for at rederiene ikke skal slippe unna skattegjelden.

FATTIGDOMSHØRINGEN:
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) (bildet) og arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen deltok under Fattigdomshøringen som Velferdsalliansen, Fellesforbundet FO, Kirkens Bymisjon og flere store frivillige organisasjoner holdt på Youngstorget i Oslo fredag. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
FATTIGDOMSHØRINGEN: Finansminister Kristin Halvorsen (SV) (bildet) og arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen deltok under Fattigdomshøringen som Velferdsalliansen, Fellesforbundet FO, Kirkens Bymisjon og flere store frivillige organisasjoner holdt på Youngstorget i Oslo fredag. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Vis mer

- Vi er klare på at rederne må betale den skatten de skylder staten. Det har vi ment hele tiden, sier SVs finanspolitisk talsmann Heikki Holmås til DN.

Men etter det avisa kjenner til presser Senterpartiet og deler av Arbeiderpartiet på for at saken må løses av hensyn til norske rederiers rammevilkår.

(NTB/Dagbladet.no)