Redere kan få slettet skattegjeld på 20 milliarder

Kristin Halvorsen (SV) vurderer gavepakke til de rikeste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norske rederier har en opparbeidet skattegjeld på rundt 20 milliarder kroner, og de rødgrønne vurderer å stryke hele eller store deler av gjelden, skriver Dagens Næringsliv.

Bakgrunnen for skattesaken er at finansminister Kristin Halvorsen (SV) langt på vei har lovet å legge fram et forslag til ny skattemodell for rederiene i høst.

Rederiene har bygd opp en skattegjeld til staten under dagens system, og striden står om hva som skal skje med denne skattegjelden når det kommer nytt skattesystem. Under dagens system skal rederiene bare betale skatt dersom overskuddet tas ut som utbytte eller rederiet flagger ut, og skattegjelden er den latente skatten rederiene har opparbeidet.

- Dette vil være et omvendt fordelingspolitisk grep som savner sidestykke i norsk historie, spesielt siden lettelsen kommer de rikeste i Norge til gode, og ikke minst i lys av at SV sitter i regjeringen, sier professor Guttorm Schjelderup ved Norges Handelshøyskole til avisen.

Saken skal diskuteres på regjeringens budsjettkonferanse denne uka.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet står sammen om å ville erstatte dagens rederiskattesystem med en europeisk tonnasjemodell, som innebærer gunstigere skatteregler enn i dag. SV vil skattlegge rederier på linje med andre selskaper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer