Brage Viking eies av Viking Supply Ships. Foto:  Iván Kverme
Brage Viking eies av Viking Supply Ships. Foto: Iván KvermeVis mer

Rederi slått konkurs av banken

Norseman Offshore er slått konkurs av den tyske bankforbindelsen DVB. -Vi vurderer anke og søksmål, sier styrelederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Dette er spesielt og kontroversielt. Vi er blitt en brikke i spillet rundt restruktureringen av Viking Supply Ships, sier styreleder Richard Jensen i Norseman Offshore til Finansavisen.

Denne uken ble selskapet slått konkurs av bankforbindelsen DNV Bank i Oslo byfogdembete.

Ifølge kjennelsen er en misligholdt låneavtale og manglende innfrielse av pantegjeld på 19,6 millioner dollar årsaken. Det tilsvarer rundt 162 millioner kroner etter dagens kurs.

Forhandlinger strandet

Norseman Offshore er et rederi som eies av Pareto Maritime Secondary Oppurtinity Fund.

Virksomheten består i leie ut skipet «Odin Viking» til Christen Sveaas-kontrollerte Viking Supply Ships på en såkalt bareboat-kontrakt.

Etter at nedturen kom i offshoremarkedet har Viking Supply Ships hatt det trøblete økonomisk, og Norseman Offshore ble dratt inn i problemene da rederiet i februar stoppet å betale den daglig leien på 20.500 dollar for «Odin Viking».

Siden har partene vært i forhandlinger, uten å komme til enighet.

– Spesielt

Konkursbegjæringen fra bankforbindelsen DVB Bank dukket opp i midten av august. Norseman Offshore har til siste slutt motsatt seg konkursbegjæringen, og mener det er bankens feil at forhandlingene med Viking Supply Ships har strandet.

Rederiet viser til at DVB Bank også har Viking Supply Ships som låntaker og dermed sitter på begge sider av bordet. I retten ble det fremlagt materiale som slo fast at DVB risikerer å tape mellom 25 og 35 millioner dollar dersom Viking Supply Ships går konkurs.

«DVB søker å bruke konkursinstituttet i et forsøk på å fjerne både en brysom part i forhandlingene og konkurrerende kreditor av Viking Supply Ships», anførte selskapet i retten.

– Etter vårt syn har banken valgt én side, og det er litt spesielt, utdyper styreleder Jansen til Finansavisen.

– Vil dere anke konkurskjennelsen?

– Vi skal ha et møte med advokaten vår på mandag. Det kan være aktuelt anke. Også søksmål mot banken vil vurderes, sier han til Finansavisen.

Flere økonominyheter:
Valg i USA betyr trøbbel for aksjer
Årsbeste for Oslo Børs: Yara og LPG viste vei