Rederiet snur: Velger å gi de kioskansatte etterlønn likevel

- Vi beklager at det har oppstått tvil om etterlønnsavtalens intensjon, og at det har påført dere som medarbeidere en ubehagelig opplevelse, skriver Norled.

FÅR ETTERLØNN: Nordled har i dag sendt ut en e-post til de som jobber i kiosken på ferga MF Ryfylke, der de skriver at de vil gi dem den samme etterlønnen som resten av mannskapet. Foto: Tri Nguyen Dinh / Fri Fagbevegelse
FÅR ETTERLØNN: Nordled har i dag sendt ut en e-post til de som jobber i kiosken på ferga MF Ryfylke, der de skriver at de vil gi dem den samme etterlønnen som resten av mannskapet. Foto: Tri Nguyen Dinh / Fri FagbevegelseVis mer

Dagbladet har de siste dagene skrevet om de åtte kioskansatte ved fergene MF «Ryfylke» og MF «Hardanger», som er de eneste som ikke får tre måneders etterlønn når fergesambandet legges ned den 31. desember i år.

Det var Fri Fagbevegelse som omtalte saken først.

I dag opplyser kommunikasjonssjef Marianne Frønsdal ved rederiet Norled overfor Dagbladet at de har ombestemt seg. De vil gi de som jobber i kiosken den samme etterlønnen som resten av mannskapet.

- Norled er svært takknemlig for den innsatsen og lojaliteten som alle medarbeidere utviser i denne krevende nedleggelsesprosessen. Vi har derfor kommet til at også cateringansatte som blir berørt av denne nedleggelsen vil motta tilbud om en etterlønnsavtale etter gitte vilkår, likelydende til det tilbudet som ble gitt til de andre gruppene tidligere, skriver Frønsdal i en e-post.

- Kjempeglad

Nina Steinsland, som har jobbet 27 år på ferga, er en av kvinnene i kiosken som har stått fram i media og sagt at hun opplever det som urettferdig at de ikke får den samme etterlønnen som resten av mannskapet.

- Herlighet! Jeg er kjempeglad. Det er helt utrolig, dette hadde jeg aldri trodd, sier hun når Dagbladet ringer tidlig lørdag ettermiddag.

LEGGES NED: Fergestrekningen Stavanger-Tau legges ned i desember. Nå får også de kioskansatte på ferga MF «Ryfylke» samme etterlønn som resten av mannskapet. Foto: Norled
LEGGES NED: Fergestrekningen Stavanger-Tau legges ned i desember. Nå får også de kioskansatte på ferga MF «Ryfylke» samme etterlønn som resten av mannskapet. Foto: Norled Vis mer

Hun forteller at hun ikke har sett e-posten fra ledelsen ennå, men at hun hadde hørt noen «rykter».

- Nå får vi endelig det samme som resten av mannskapet, sier hun - og fortsetter:

- Dette blir en skikkelig glad-dag på jobb.

Beklager

I e-posten som har blitt sendt ut til medarbeidere i cateringen på Tau-sambandet i Norled, skriver selskapet at de startet en prosess der Norled og de tillitsvalgte begynte å planlegge nedleggelsen for halvannet år siden.

- Et av momentene i planleggingen var at det skulle gis et tilbud om etterlønnsavtaler mot gitte vilkår mellom Norled og de driftsansatte med kritisk maritim kompetanse i sambandet, som skulle sikre at sambandet hadde nødvendig og lovpålagt driftspersonell med maritim kompetanse helt frem til driften skal avvikles 31.12.19, heter det i e-posten.

Og videre:

- Tilbudet som ble skissert den gang var ikke ment som lønn eller bonus til særskilte medarbeidere eller grupper av medarbeidere for gode prestasjoner, men snarere som en motivasjon for at nødvendige grupper personell skulle å stå i arbeidet helt frem til sambandet dessverre skal legges ned 31.12.19.

- Vi ser imidlertid at det etterlønnstilbudet som ble gitt den gang blir oppfattet i dag som at noen vilkårlige medarbeidere får bonus eller et vederlag i denne krevende situasjonen, mens andre ikke. Vi beklager at det har oppstått tvil om etterlønnsavtalens intensjon, og at det har påført dere som medarbeidere en ubehagelig opplevelse, skriver Norled.

Selskapet skriver også at de vil kalle inn til et orienteringsmøte med de ansatte og fagforeningen i løpet av kommende uke.