Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rederne slipper å betale 21 milliarder i skatt

Statens innkreving er grunnlovsstridig, slår Høyesterett fast.

VANT: President i Norges Rederiforbund, Elisabeth Grieg, i samtale med Andreas Sohmen-Pao (t.h.) fra BW Gas og skipsreder Atle Bergshaven i Høyesterett fredag morgen. Foto: Berit Roald / Scanpix
VANT: President i Norges Rederiforbund, Elisabeth Grieg, i samtale med Andreas Sohmen-Pao (t.h.) fra BW Gas og skipsreder Atle Bergshaven i Høyesterett fredag morgen. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Høyesterett har bestemt at rederiene slipper å betale 21 milliarder kroner i skattegjeld. Statens innkreving er grunnlovsstridig.


Regjeringen vedtok i 2007 at rederiene skulle betale skattegjelden på til sammen 21 milliarder kroner. Rederiene protesterte kraftig. De mente vedtaket stred mot Grunnlovens paragraf 97, som forbyr tilbakevirkende kraft.

Saken hadde sitt utspring fra en endring innført i 1996. Den gang ble det bestemt at rederiene skulle slippe å betale skatt hvis de ikke tok ut utbytte eller flyttet utenlands.

I 2007 endret regjeringen skattereglene. Rederinæringen fikk tilnærmet nullskatt, i tråd med EUs skatteregler for skipsfarten. Til gjengjeld måtte rederiene betale skatten de hadde opptjent for de siste elleve år.

Staten argumenterte skattekravet var utsatt, og at det dermed ikke kom i konflikt med Grunnloven. Rederiene mente intensjonen var at skatten aldri skulle betales.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!