Redersmurt nullskatt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Skyldes Stortingets omstridte vedtak om nullskatt for rederiene at enkelte politikere og partier trådte over grensene som skal skille dem fra en mektig interesseorganisasjon? Er forklaringen på Rederiforbundets vellykte lobbyvirksomhet at den ble hjulpet fram av milde gaver til politiske partier og gratis luksusreiser for utvalgte politikere?
  • Spørsmålet ble reist i gårsdagens Brennpunkt-program i NRK, der det ble satt søkelys på forholdet mellom politikere og rederne i tida før stortingsvedtaket i fjor vår. Det ble framsatt sterke påstander om at Rederiforbundet spanderte utenlandsopphold på to stortingskomiteer slik at medlemmene skulle sette seg inn i den gunstige rederiskatten i Nederland. Dessuten ble pengebidragene fra Rederiforbundet til Senterpartiet, som spilte nøkkelrollen i denne saken, trukket fram i lyset igjen.
  • Stortingets direktør Hans Brattestå innrømmer at reglene er brutt, men at det ikke har hatt noen betydning for utfallet av saken. Rederiforbundet på sin side bekrefter at de betalte oppholdsutgiftene i Nederland, men at billettene ble betalt av Stortinget. Stortingspresident Kolle Grøndahl sier på sin side at dette var en ordinær komitéreise for å forberede en viktig sak.
  • Uansett hvilke dimensjoner selve saken har, viser den hvor viktig det er at våre folkevalgte ikke steller seg slik at det kan reises tvil om deres integritet. Med sitt nye regelverk har Stortinget så rause regler for selv å betale for representantenes reiser, at det er helt unødvendig å bli invitert av organisasjoner eller bedrifter for å skaffe seg innsikt og kunnskaper.
  • I ettertid er det helt umulig å bedømme hvilken innflytelse en slik invitasjon har hatt for sakens utfall. Det gjelder også for pengestøtten til Senterpartiet. Men etter det som er avdekket, er det grunn til å stille alvorlige spørsmål ved saksforløpet. Det må få Stortinget til å gå gjennom sitt regelverk på nytt og innskjerpe overfor representantene at reglene skal følges.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer