Redningen på vei

Redningsmannskapene lander snart på Svalbard for å berge pol-forskerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Aksjonen for å redde de tolv russiske forskerne som er strandet i pol-isen er i gang. I ettermiddag lander russiske redningsmannskaper på Svalbard for å forberede seg på redningsaksjonen.

- Vi venter et fly og et helikopter til Longyearbyen ved 17-tida i ettermiddag. Deretter vil de russiske redningsmannskapene bruke kvelden til å forberede seg på redningsaksjonen. Lørdag vil de fly ut med helikopter for å plukke opp de som er strandet i isen, sier sysselmann Odd Olsen Ingerø til Dagbladet.no.

Pol-forskerne befinner seg på et isflak mellom 700 og 800 kilometer nord-vest for Svalbard. Den nøyaktige kartposisjonen er 85 grader nord og 0 grader øst. Redningsmannskapene vil være helt avhengig av godt vær for å rekke helt fram og tilbake uten å gå tom for drivstoff.

- De vil bruke et russisk MI-26 helikopter. Det er et av de største som finnes, og har en voldsom løftekapasitet og rekkevidde, sier sysselmannen.

Helikoptertypen er utviklet for det russiske

forsvaret, og kan frakte opptil 85 soldater med utstyr.

- Helikopteret kan løfte 20 tonn, men vil ikke ta med seg noe av utstyret som ligger igjen ved den ødelagte basen. Det vil bare plukke opp de 12 forskerne, siden det må ha maksimalt med drivstoff i reservetankene for å rekke fram og tilbake, sier sjef for helikopterredningstjenesten i Arkhangelsk, Yuri Davydov, til nyhetsbyrået Itar-Tass.

Flyturen fra Longyearbyen til isflaket og tilbake beregnes å ta seks timer.

- Det ser ut til å være gode værforhold nordover, og vi får håpe det fortsetter også i morgen, sier sysselmann Odd Olsen Ingerø til Dagbladet.no.

REDNING: Russerne må bruke et MI-26 helikoper - et av verdens største - for å nå helt fram til isflaket og tilbake.
GODT VÆR: Sysselmann Odd Olsen Ingerø sier værforholdene foreløpig er gode i området.
STRANDET: De 12 russiske forskerne er strandet på et isflak i oppløsning, etter at hele polbasen forsvant ned i dypet. Bildet ble tatt før basen forsvant i havet.
SLUKT: Den russiske polbasen ble slukt av en sprekk i pol-isen. Brakker, utstyr, klær, og drivstoff forsvant i dypet.