Redningen underveis

Været har tvunget Liv Arnesen og Ann Bancroft til å avbryte ekspedisjonen over Antarktis. Nå venter de på å bli fløyet ut av isødet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen om å avbryte ekspedisjonen ble tatt i går, bare seks dager før Liv Arnesen og Ann Bancroft skulle vært framme ved McMurdo-basen. Været har vist seg svært lite samarbeidsvillig og mangelen på vind gjorde at de ligger rundt 700 kilometer etter planen. Nå er været såpass bra at Twin Otter-flyene har kunnet ta av og har landet ved de to polfarerne. Arnesen og Bancroft er de første kvinnene som har krysset Antarktis på ski. Men helt fram kom de ikke. I dag har de ryddet en landingsplass for redningsflyet.

- De har funnet et trygt sted å lande, og har ryddet en 610 meter lang rullebane. Båten som skal ta dem med til Australia er framme, forklarer Charlie Hartwell leder for polfarernes støtteapparat til Dagbladet.no

Flyet kom i kveld fram til den provisoriske flyplassen, og piloten og damene venter i kveld i teltet, og vil trolig fly videre i morgen.

De isglade damene hadde helst fortsatt til fots, men vinterisen setter en stopper for det. Båten «Sir Hubert Wills» med blant annet Livs ektemann Einar om bord, er nødt til å dra fra Antarktis 21. februar. Da reiser den siste isbryteren. Etter 95 dager på isen kan Arnesen og følge regne med en langt mer urolig ferd til sjøs. Den litt over 100 fots båten er konstruert for å tåle is, men er ikke spesielt stabil i sterk sjø. Liv Arnesen forklarte før turen over isen at det hun så minst fram til, var båtturen tilbake.

SLEDE-STOPP: I løpet av kvelden er skituren over Antarktis over for Liv og Ann.