Redningsaksjon i Nordsjøen

100 personer er evakuert etter at en plattform på britisk sokkel ble påkjørt av en fisketråler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To RAF Sea King-helikoptre er sendt til ulykkesstedet utenfor kysten av Nordøst-England - øst for Leeds. Det var fiskefabrikkskipet Marbella som traff gassplattform 473B i gassfeltet Rough i 11.30-tida norsk tid.

- Det er ikke meldt om skadde verken på plattformen eller på fiskeskipet, sier en kystvakt-talsmann.

Fisketråleren har fått kraftige skader, men på tross av flere hull tar den ikke inn vann. Det var 21 personer om bord i båten som nå blir eskortert av et redningsfartøy til nærmeste havn. Tråleren tar seg fram for egen maskin.

Det var 128 personer om bord på plattformen. 100 ble vinsjet opp i helikoptrene og evakuert til den norske oljetankeren Navion Europa som lå i området og som har helikopterdekk.

- De resterende 28 er klassifisert som nøkkelpersonell og blir igjen. Dersom det var fare for at plattformen skulle synke, ville alle blitt evakuert, sier RAF-talsmann Michael Mulford. Det er ikke funnet gasslekkasjer etter sammenstøtet, og det skal ikke være fare for eksplosjoner på plattformen.

- Vi ville ikke satt igang evakueringa dersom det ikke var en veldig stor hendelse. Vi måtte få folkene vekk fra eventuelle farlige situasjoner, sier Mulford ved RAF Rescue Center i Kinloss i Skottland.

Den norske tankbåten som blir brukt i redningsaksjonen, hadde klokka 13.45 mottatt 20 personer fra plattformen.

- Det er meningen at alle skal evakueres til skipet. Helikoptrene er små, og derfor går det ikke så fort, sier driftsdirektør Kjell Lervik i Knutsen Shipping til NTB.

Hvert helikopter tar om lag 15 personer av gangen. Tankbåt-mannskapet på 20 opplever ikke situasjonen som dramatisk om bord i MT Navion Europa som er 265 meter lang og 42 meter bred. Seinere i dag vil de frakte plattformarbeiderne til kystbyen Immingham.

To redningsbåter satte kurs for plattformen som ligger 48 kilometer utenfor kysten. De var ventet på stedet i 13-tida norsk tid. Da ulykken inntraff var plattform 473B avstengt for årlig vedlikeholdsarbeid slik at det ikke ble pumpet gass gjennom rørledningene. Selskapet Dynegy Storage er på stedet og undersøker omfanget av skadene etter at fabrikktråleren kolliderte med det sørvestlige plattformbeinet.

- Vi har ennå ikke fått fullstendig oversikt skadene, sier en Dynegy-talsmann.

Gassplattformen er forbundet til to andre plattformer via gangbroer. Disse skal også ha blitt brukt under evakueringa. En rekke skip befinner seg i området og står klare dersom situasjonen skulle kreve assistanse. De to hovedredningssentralene i Norge hadde ved 13-tiden ikke fått noen anmodning om assistanse. Det er tåke og rolig vær i området.

REDNINGSHELIKOPTER: Det er RAF Sea King-helikoptre av denne typen som blir benyttet under evakueringa.