Redningsaksjon på Svalbard hindres av dårlig vær

Helikopteret som ved 6.30-tiden torsdag morgen skulle hente ut fire franske turister og fem redningsmannskaper fra Filchner-fonna nordøst på Svalbard måtte returnere på grunn av dårlig vær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Været er meget dårlig i området, og helikopteret måtte snu før det kom fram til turistene og redningsmannskapene.

Forholdene på ulykkesstedet er svært vanskelige, og de ni personene har fått beskjed om å holde seg helt i ro i teltene sine på grunn av mange bresprekker, dårlig sikt og vind.

Sysselmannens kontor ventet ved 7.30-tiden på bedre vær, men meldingene for dagen er dårlige, og det er usikkert når de vil klare å få helikopteret i lufta på nytt.

Assisterende sysselmann Odd Reidar Humlegård opplyser til NTB at helikopteret neppe kan lande på stedet, de ni må derfor heises inn i maskinen.

Nødssituasjon

De fire franske turistene utløste onsdag ettermiddag en nødpeilesender på Svalbard etter at en av dem hadde falt i en bresprekk.

Dårlig vær laget store problemer for redningsmannskapene. Det ble først forsøkt å sende et helikopter, men været var for dårlig. Fem snøscooterpatruljer fra Sysselmannens kontor og fra Røde Kors Hjelpekorps ble derfor sendt innover mot området ved 21-tiden.

Turen skulle normalt tatt to - tre timer, men det dårlige været og problemet med bresprekker i området gjorde at redningsmannskapene brukte over seks timer. Underveis var det en av scooterne som kjørte i en bresprekk. Føreren slapp uskadd fra hendelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer