Redningsaksjon på Svalbard

Et helikopter fra Longyearbyen forsøkte ved 06.30-tiden i morges å hente ut fire franske turister og fem redningsmannskaper fra et område nordøst på Svalbard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Været var meget dårlig i området, og det var usikkert om helikopteret kunne klare å få om bord de ni hvorav en er skadd.

Assisterende sysselmann Odd Reidar Humlegård opplyser til NTB at helikopteret neppe kan lande på stedet, de ni må derfor heises inn i maskinen.

Nødssituasjon

De fire franske turistene utløste onsdag ettermiddag en nødpeilesender på Svalbard etter at en av dem hadde falt i en bresprekk.

Dårlig vær laget store problemer for redningsmannskapene. Det ble først forsøkt å sende et helikopter, men været var for dårlig. Fem snøscooterpatruljer fra Sysselmannens kontor og fra Røde Kors Hjelpekorps ble derfor sendt innover mot området ved 21-tiden.

Turen skulle normalt tatt to - tre timer, men det dårlige været og problemet med bresprekker i området gjorde at redningsmannskapene brukte over seks timer. Underveis var det en av scooterne som kjørte i en bresprekk. Føreren slapp uskadd fra hendelsen.

Ved 03.30-tiden kom scooterpatruljene fram til franskmennene. Alle fire var i live, men den som hadde falt i bresprekken hadde pådratt seg skader.

Redning

Den tilskadekomne ble hentet opp ved 05-tiden. Han hadde bruddskader og var nedkjølt etter nærmere 12 timers opphold i bresprekken. Været og forholdene i området var meget vanskelige, og redningsmannskapene ga beskjed til Sysselmannen om at de ikke kunne kjøre tilbake med snøscooter. Et helikopter ble derfor sendt inn fra øst i håp om å få opp de ni personene. Snøscooterne og annet materiell måtte bli stående igjen på stedet.

Rundtur

De franske turistene, tre menn og en kvinne i alderen 22 til 40 år, hadde vært på en rundtur på Svalbard med snøscooter.

De var i går på vei mot det høyeste fjellet på Svalbard, Newton-toppen, da de fikk problemer og måtte utløse nødpeilesenderen.

(NTB)