Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Redningsaksjonen i gang

Mannskapet ombord i «Kursk» skal fortsatt være i live, og det andre forsøket på å redde dem fra havdypet er i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Første gang publisert 19.10

I ettermiddag sa den russiske forsvarsministeren at været i området nå er såpass bra at en redningsaksjon kan iverksettes. Det er snakk om å sende ned et redningsfartøy som skal evakuere mannskapet i puljer.

- Jeg tror vi kan klare å sende ned en redningskapsel i løpet av en time eller to, sa admiral Vladimir Kurojedov til TV-stasjonen RTR ved halvfiretida i ettermiddag.

Redningskapsel

En russisk kranbåt er sentral i redningsaksjonen. Redningsmannskapet forsøker å senke en redningskapsel ned til ubåten. Hvis man klarer å koble kapselen til ubåten og utjevne trykket, vil mannskapet kunne evakueres 20 av gangen. En vanskelig og tidkrevende prosess, været gjør redningsarbeidet vanskelig.

Mislykket

Det første forsøket på å senke en redningskapsel ned i havdypet var mislykket. Ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass ble kapselen senket ned klokken 17 norsk tid, sa pressetalsmann for marinen, Igor Dygalov til den statlige TV-kanalen RTR.

På grunn av dårlig vær var det umulig å koble redningskapselen til ubåten på bunnen av Barentshavet.
Det andre redningsforsøket er allerede i gang, og er ventet å vare mellom 5 og 6 timer.

Dårlig tid

Tiden er i ferd med å løpe fra redningsmannskapene i Barentshavet. «Kursk» sank lørdag ikke søndag slik russerne har hevdet. Det viser en redegjørelse fra det russiske til det norske utenriksdepartementet.

- Russerne opplyser at «Kursk» havarerte den 12. august «på grunn av tapt flyteevne i det lufttette skroget», sier pressetalsmann i Utenriksdepartementet, Karsten Klepsvik til NTB.

Det norske forsvaret registrerte allerede lørdag det som kan ha vært et forsøk på en redningsaksjon, kom det fram på NRK Dagsrevyen i kveld.

Fortsatt er sjansene for at de 116 skal overleve små. En redningsoperasjon vil ta lang tid, og tid er mangelvare for dem som er fanget på dypet. Russiske ubåteksperter frykter at flere av mannskapet omkom i ulykken, melder TV2 Nyhetene.

Marinen har ikke hatt radiokontakt med ubåten siden ulykken, men sier de vet at i det minste noen av mannskapet er i live for de slår SOS-signaler mot skroget.

REDNINGSAKSJON: Russerne forsøker nå å sende en redningskapsel ned til «Kursk».