- Redningsaksjonen kan pågå hele søndag

Cruiseskipet «Viking Sky» har fått motorproblemer og driver utenfor Fræna. 10 personer er skadd - 3 alvorlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Politiet i Møre og Romsdal meldte i 15-tida at et cruiseskip har fått motorproblemer utenfor Fræna.

Det er cruiseskipet «Viking Sky» som har fått motorhavari. Skipet sendte ut mayday-melding i 14-tida og driver mot land. Hovedredningssentralen har sendt flere helikoptre og fartøy mot stedet.

De 1300 passasjerer om bord blir evakuert til land. Av dem er 915 gjester og 458 mannskap. Det blåser kraftig i området på grunn av et lavtrykk som har rammet store deler av kysten lørdag.

Ni skadd - tre alvorlig

Politiet opplyser til Dagbladet lørdag kveld at det er satt krisestab hos kommunen, og at passasjerer blir tatt imot fortløpende, men at evakueringen tar tid.

Helse Møre og Romsdal skriver på sine hjemmesider like etter før klokka 21 at totalt ti personer er sendt til sykehus. Det er seks kvinner og fire menn. Av dem betegnes tre som alvorlig skadd.

Én av dem er sendt til St. Olavs hospital i Trondheim, mens to pasienter er sendt til sykehuset i Molde.

- De er i hovedsak lagt inn med kutt- og bruddskader, sier kommunikasjonsdirektør Trine Kvalheim i Helse Møre og Romsdal til Dagbladet.

REDNINGSAKSJON: «Viking Sky» lørdag kveld. Foto: Fridgeir Walderhaug
REDNINGSAKSJON: «Viking Sky» lørdag kveld. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer

Brannsjef Jens Petter Husøy sier til Dagbladet at flere av de skadde har blitt fraktet til sykehus i ambulanse, men han vet ikke det nøyaktige antallet.

313 evakuert

Politiet sier til VG søndag morgen at 338 er evakuert fra cruiseskipet.

- Værforholdene gjør evakueringen utfordrende. Vi må løfte en og en person fra dekk i en line sammen med en redningsmann. Det tar den tida det tar. I tillegg har hvert helikopter begrenset med plass, sier pressevakt Per Fjeld i Hovedredningssentralen.

Lørdag kveld har cruiseskipet også fått i gang tre av fire motorer igjen, men det er fremdeles ingen endring i planene om å evakuere alle på skipet.

Borghild Eldøen i hovedredningssentralen Sør-Norge forteller at de jobber på spreng.

- Hvor lang tid kan det ta?

- Redningsaksjonen kan pågå hele natta og utover hele morgendagen, sier Eldøen.

STORE BØLGER: Skipet sliter i de store bølgene som er i Hustadvika. Foto: Frank Einar Vatne
STORE BØLGER: Skipet sliter i de store bølgene som er i Hustadvika. Foto: Frank Einar Vatne Vis mer

- Hvordan blir de om bord ivaretatt?

- De er om bord på et cruiseskip så sånn sett har de det bra. Cruiseskipet ligger mer i ro nå, og vi jobber som sagt så raskt vi klarer.

- 6-8 meter høye bølger

Totalt er det fem helikoptre som bidrar i evakueringen. Einar Knutsen i Hovedredningssentralen forteller til TV 2 at de derimot ikke tar i bruk livbåter.

- Foreløpig er det ikke blitt vurdert livbåter, da det fremdeles er mellom seks-åtte meter bølger, sier Knutsen til TV 2.

Det er opplyst at helikoptrene tar mellom 15-20 personer om gangen.

100 evakuerte

Passasjerene blir fraktet til Brynhallen på Hustad i Frærne. Der foretar politiet registrering av passasjerene.

Operasjonsleder Tor Andre Gram Franck i Møre og Romsdal politidistrikt fortalte til Dagbladet i 17-tiden at det er vanskelig å si noe om hvor lang tid evakueringen tar.

- Det er også vanskelig å svare på om det er fare for liv, men det er en grunn til at vi evakuerer båten, fortalte Gram Franck.

Kommunen bistår også politiet og mange hundre frivillige bidrar i aksjonen, ifølge Møre og Romsdal Budstikke.

En motor fungerer

Eldøen i hovedredningssentralen Sør-Norge forteller også at redningsaksjonen forandrer seg hele tiden.

HØYE BØLGER: Dette bildet er tatt av redningsskøyta «RS Erik Bye» og viser ekstremværet. Foto: Redningssentralen
HØYE BØLGER: Dette bildet er tatt av redningsskøyta «RS Erik Bye» og viser ekstremværet. Foto: Redningssentralen Vis mer

- Skipet har nå en motor som fungerer og ett anker. Vi prøver å få slepetau oppi skipet så det ikke driver mot land, fortalte Eldøen i 19-tiden.

Måtte snu

Pressevakt Oddbjørn Lager Nesje i Redningssentralen sier at de sendte ut redningsskøytene «RS Erik Bye» og «RS Mærsk», men at de måtte snu på grunn av de høye bølgene.

- Situasjonen er uavklart på nåværende tidspunkt. Det var cruiseskipet selv som ba om assistanse, så vi rykket ut, sa han til Dagbladet i 15.30-tida.

MAYDAY: Cruiseskipet har sendt ut mayday-melding. Hovedredningssentralen har sendt ut helikopter. Foto: Odd Roar Lange
MAYDAY: Cruiseskipet har sendt ut mayday-melding. Hovedredningssentralen har sendt ut helikopter. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Like før klokka 17 forteller han at redningsskøytene ble nødt til å snu.

- Det var så ekstrem sjø i området at vi måtte snu med redningsskøytene. De har gått til kai. Vi kan ikke sette mannskapets liv og helse på spill. Derfor måtte vi snu, sier Nesje.

Ifølge skipsovervåkningstjenesten Marine Traffic er skipet på vei sørover mot Stavanger. Skipet seiler under norsk flagg, og ble bygget i 2017.

Fakta om Hustadvika

  • Åpent havstykke i Fræna kommune, i skipsleia mellom Molde og Kristiansund i Møre og Romsdal.
  • Farvannet er grunt med mange mindre øyer og skjær og regnes som et av de farligste langs norskekysten. Mange forlis har skjedd her opp gjennom tidene.
  • Kvitholmen fyr ligger ved nordre innløp, ved det søndre innløpet til Hustadvika ligger Bjørnsund fyr.
  • Hustadvika blir navnet på den nye kommunen etter sammenslåingen av Fræna og Eide kommuner fra 1. januar 2020.
  • (NTB: Store norske leksikon, Wikipedia)

Fraktes til idrettshall

Romsdals Budstikke skriver at de evakuerte skal samles i Brynhallen i Fræna. Det er ifølge avisa et stort oppbud av brannbiler, politibiler og ambulanser utenfor hallen.

- Vi skal gjøre vårt beste og står klare for å ta imot dem. Idrettslaget mobiliserer nå. Folk i bygda er på vei til Brynhallen for å hjelpe til som best vi kan, sier daglig leder i Bryn IL, Jo-Petter Nerlandsrem til Rbnett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer