Funnet innesperret i grotte etter ni døgn

Redningsaksjonen kan ta flere måneder

Fotballaget ble funnet etter ni dager, men marerittet er langt fra over for de 12 guttene og treneren deres.

I LIVE: Det har vært ni dramatiske døgn, men etter en lang redningsaksjon er den thailandske fotballaget og treneren funnet i en gruve. Video: Thai Navy Seals Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter ni døgn kunne thailandske myndigheter mandag ettermiddag bekrefte at de hadde funnet de tolv guttene og treneren som har vært innesperret i ei grotte i live.

- Vi fant samtlige 13 i sikkerhet. Vi kommer til å ta vare på dem inntil de kan flytte på seg, opplyste guvernør Narongsak Osottanakorn etter den omfattende leteaksjonen i Tham Luang-grottene.

I god form

Ni døgn i ei grotte uten kontakt med omverdenen må utvilsomt være en stor påkjenning, men tirsdag morgen sier Osottanakorn at de 13 innesperrede har gjennomgått en «uformell» helsesjekk i gruvene, og at de fleste er i god form.

Ifølge guvernøren har de brukt en feltvurdering der rød er kritisk tilstand, gul er alvorlig tilstand og grønn er stabil tilstand.

- Vi har funnet ut at de fleste guttene er i grønn tilstand. Noen av guttene har kanskje skader eller lette skader og vil bli kategorisert som gul. Men ingen er i rød tilstand, sier Osottanakorn, ifølge nyhetsbyrået AP.

Myndighetene vil sende inn medisiner til fotballaget for å få forhindre infeksjoner og andre sykdommer.

Det var dykkere som til slutt fant guttene og treneren et godt stykke inn i den 10 kilometer lang gruva.

FANGET: Etter ni dager ble fotballaget funnet, men det vil trolig ta flere måneder før de kan hentes ut av grotten. Foto: Thai Navy Seal Facebook / Handout via REUTERS / NTB scanpix
FANGET: Etter ni dager ble fotballaget funnet, men det vil trolig ta flere måneder før de kan hentes ut av grotten. Foto: Thai Navy Seal Facebook / Handout via REUTERS / NTB scanpix Vis mer

- Takk for at dere er her

En dramatisk video som er lagt ut på Facebook av den thailandske marinen viser de avmagrede guttene som sitter sammen på en smal hellende hylle i grotta omgitt av vann. De ber om mat og om å få komme seg ut av grotta med en gang.

- Hvor mange er dere? spør dykkeren, som er fra England.

- Tusen takk for at dere er her. Vi er 13, kommer det i retur.

- Mange folk kommer. Vi er de første. Hvilken dag er det?

- Mandag, kommer det i retur.

Redningsaksjonen har vært en kamp mot klokka. Kraftig regn og stigende vannstand har gjort redningsaksjonen i den ti kilometer lange grotta vanskelig.

Guvernøren opplyste mandag at det var spesialstyrker fra marinen som fant guttene, men legger til at operasjonen fortsatt ikke er over.

- Som jeg har sagt før er planen å drenere alt vannet ut av grotta og så hente dem ut, sa guvernøren.

Men det blir ingen enkel oppgave å få ut de 12 guttene, som er i alderen 11 til 16 år, og deres 25 år gamle trener. Et av problemene er at de ikke kan svømme.

Redningsaksjonen kan ta flere måneder

Redningsmannskapene i Thailand forbereder seg derfor på å lære guttene å svømme, sånn at de kan ta seg ut av gruvene.

Det lokale militæret sier at fotballaget også vil få mat for fire måneder.

- Vi vil gjøre klar mat for fire måneder som vi vil sende dem og vi vil lære alle 13 å dykke mens vi fortsetter å pumpe ut vann, sier talsmann for militæret, Anand Surawan.

Grotteredningsekspert, Anmar Mirza, sier til CNN at å dykke med de 12 guttene er det farligste valget for redningsmannskapet nå.

- Det kan medføre stor fare for dykkerne. Det er faktisk farligst for barna. Grottedykking er ekstra farlig for personer som ikke har erfaring. Og her har vi folk som ikke har noen erfaring eller veldig liten erfaring med dykking, og så skal vi sende dem ut i totalt mørke, der de må stole på en regulator og en tank som skal hjelpe dem med å puste. Å miste den regulatoren i bare et minutt eller to kan være dødelig, sier Mirza.

Han mener den tryggeste løsningen er å sørge for at de har det de trenger inne i grotta og vente til vannstanden har gått ned eller en ny inngang er lokalisert.

SPERRET INNE: Etter et kraftig uvær i Thailand ble et fotballag på 12 unge gutter og treneren deres sperret inne. Nå leter myndighetene på spreng. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Et logistisk mareritt

Mirza får støtte av den australske grottedykkereksperten, Peter Wolf, direktør ved den australske grottedykkerorganisasjonen.

- Det beste alternativet er å la dem være der de er og stabilisere forholdene rundt dem for å sørge for at de har det de trenger. Gitt at det er veldig vått der, er det viktig å holde dem varme og tørre og gi dem rent vann, mat og frisk luft, sier Wolf til The Guardian.

Redningsmannskapet, som inkluderer personer fra Storbritannia, Australia og Kina, står overfor et «logistisk mareritt».

- Lengden på grotta og forholdene de faktisk dykker i betyr at det bare er noen ganske få personer på planeten som kan gi dem det de trenger. Men grottedykkerne de har er blant de mest erfarne i verden, spesielt når det kommer til redningsaksjoner, sier Wolf.

Natt til fredag forsøkte redningsmannskapet å bore etter brønner for å tømme grotta, som består av flere kamre, for vann. De boret helt ned på 30 meter, men uten hell, opplyser lokale myndigheter.

Fredag morgen fortsatte et titall personer å bore på samme sted, samtidig som andre jobber med å finne nye skjulte innganger til grotta.

Ved inngangen til grotta har man installert en rekke vannpumper som skal pumpe vann ut av grotta. Vannstanden stiger imidlertid raskere enn det pumpene klarer å få unna, selv om det pumpes ut så mye som 1,6 millioner liter vann hver time.

Savnet i ni døgn

Fotballaget og treneren hadde vært savnet siden 23. juni. De tok seg inn i grottene trolig for å søke ly fra regnet. Regnværet førte til at vannstanden steg og hindrer dem i å komme ut igjen.

Siden kom det ingen livstegn fra dem, selv om eksperter sa de kunne overleve i opp til en måned uten mat om de oppholdt seg i et kammer som ikke ble oversvømt.

En enorm redningsoperasjon ble satt i gang, med hjelp fra militære og dykkere fra flere andre land. Redningsarbeiderne forsøkte både å ta seg inn gjennom grottegangene og å lete etter eventuelle uoppdagede innganger til grotta.

For dykkerne var det ekstremt vanskelig å ta seg fram gjennom de trange, krokete grottegangene med minimal sikt i gjørmete vann. Flere steder måtte de presse seg gjennom idet de måtte bukte seg i vinkel, med store oksygentanker på ryggen.

Tham Luang Nang Non-grotta strekker seg i flere retninger. Mange av passasjene er trange, og varierer i høydemeter. Grottesystemet er kjent for å lett kunne bli fylt oversvømt med vann under regnsesongen i Thailand. Den varer fra juni til oktober.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer