VED GODT MOT:  Personene om bord på «Akademik Sjokalskij» er ved godt mot. Her er et bilde fra da de oppdaget den kinesiske isbryteren som er på vei for å hjelpe dem. Foto: Reuters
VED GODT MOT: Personene om bord på «Akademik Sjokalskij» er ved godt mot. Her er et bilde fra da de oppdaget den kinesiske isbryteren som er på vei for å hjelpe dem. Foto: ReutersVis mer

Redningsaksjonen utsatt på grunn av isforholdene

Fartøyet «Akademik Sjokalskij» er værfast i Antarktis. Nå er også skipet som skulle redde dem stoppet av isforholdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det russiskregistrerte forskningsfartøyet «Akademik Sjokalskij» var på en ekspedisjon til Antarktis da de bli overrasket av et kraftig uvær julaften.

Vind opp mot storm styrke pakket skipet inn i ismassene, og siden har de ligget værfast.

Om bord er det 74 personer, som består av forskere, turister og besetningsmedlemmer.

Isbryter værfast Kapteinen slo alarm via satellitt 1. juledag. Men avstandene er store, og det tar tid før hjelpen kommer fram.

En kinesisk isbryter ga i dag håp om at redningen var nær. Fredag kunne de 74 om bord glede seg over meldinger om at «Xue Long», som betyr «snødrage», nærmet seg «Akademik Sjokalskij».

Nå viser det seg imidlertid at også «Xue Long» har blitt forhindret av isforholdene, snaue seks nautiske mil fra det russiske fartøyet.

 - Akkurat nå venter vi på at vinden skal blåse isen av gårde, så vi kan forflytte oss nærmere fartøyet, sier kaptein Wang Jiangzhong om bord på Xue Long til CNN.

- Lettelse Den britiske avisa The Guardian skriver at Xue Long måtte returnere til åpent farvann etter å ha pløyd igjennom syv nautiske mil i ishavet. Isen var rett og slett for tjukk.

To andre isbrytere er også på vei til området, og kapteinen sier de nok vil behøve hjelp om forholdene forverres. Han opplyser samtidig at de har et helikopter om bord, og derfor kan bistå om den russiske båten skulle ha behov for øyeblikkelig hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har kontinuerlig kontakt med skipet. Jeg tror det i det minste er en følelsesmessig lettelse for dem at vi er i nærheten for å hjelpe dem. Vi vet at alle om bord har det bra, sier han til CNN.

Det er det franske fartøyet Astrolabe og det australske skipet Aurora Australis som begge skal delta i redningsaksjonen. Aurora Australis er også to dager unna, kunne kapteinen om bord på båten opplyse CNN om fredag.

«Flott jul» I mellomtiden holder de motet oppe på Akademik Sjokalskij.

SITTER FAST:  Et uvær førte til at forskningsfartøyet ble pakket inn i ismassene og det sitter nå bom fast. Foto: AP Photo/Australasian Antarctic Expedition/Footloose Fotography, Andrew Peacock
SITTER FAST: Et uvær førte til at forskningsfartøyet ble pakket inn i ismassene og det sitter nå bom fast. Foto: AP Photo/Australasian Antarctic Expedition/Footloose Fotography, Andrew Peacock Vis mer

- Skipet er i fin stand, det er trygt og alle om bord har det bra, sier ekspedisjonsleder Chris Turney, som er professor i klimaendringer ved University of New South Wales.

Han fortalte tidligere til CNN at de hadde hatt en «flott jul», til tross for situasjonen.
  Jubileumstur Den privatfinansierte ekspedisjonen er til minne om en berømt australsk Antarktis-ekspedisjon som fant sted for 100 år siden. Det svenske reisebyrået Expeditions Online arrangerer polutflukter for turister på skipet, som har 26 kahytter til gjester.

I løpet av de fem ukene ekspedisjonen er ventet å vare, vil Turney gjenta noen av de målingene som den daværende ekspedisjonslederen, den australske geologen sir Douglas Mawson foretok i perioden 1911-1914.

PÅ VEI:  Men nå også værfast. Dettebildet ble tatt av kinesiske isbryteren Xue Long i 2009. ,(FILES) This picture taken on April 1, 2009 shows the Chinese icebreaker Xue Long. Foto:  AFP PHOTO
PÅ VEI: Men nå også værfast. Dettebildet ble tatt av kinesiske isbryteren Xue Long i 2009. ,(FILES) This picture taken on April 1, 2009 shows the Chinese icebreaker Xue Long. Foto: AFP PHOTO Vis mer