Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Redningsdrama i Lofoten: Her klamrer mannskapet seg til siden av båten

Fiskebåt forliste ved Lofotodden i ettermiddag. 

DRAMATISK: Dette synet møtte redningsmannskapet ombord på «Det Norske Veritas» da de ble sendt for å bistå en fiskebåt utenfor Lofotodden. Styrmannen beskriver hendelsen som dramatisk. Video: «Det Norske Veritas» Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 15.10 i ettermiddag fikk Bodø Radio meldinger fra et fiskefartøy utenfor Lofotodden. De meldte om bruk i propellen, og ønsket bistand fra redningsskøyte.

15.55 fikk Bodø Radio melding om at mannskapet var reddet opp fra vannet. Båten sto ikke til å redde. Det var NRK Nordland som først omtalte saken.

- Mannskapet hadde det bra, men var både medtatt og nedkjølt. De fikk kaffe og pledd, før vi kjørte dem til land, forteller styrmann Johan Leandersson ombord på redningsskøyta «Det Norske Veritas», som endte opp med å berge de tre.

- Strøm og høye bølger

Bodø Radio tok kontakt med redningsskøyta og med et Sea King redningshelikopter. Redningsskøyta var det først.

Se video øverst i saken.

Fiskeskøyta lå med ene sida under vann, og synet som møtte dem var svært dramatisk.

- På vei ut til båten måtte vi sakke ned farten. Det var så mye strøm og høye bølger. Da vi ankom så vi at de tre i mannskapet hadde tatt på seg redningsdraktene, og klamret seg fast til den ene siden av båten. Vi skjønte at det var lenge til helikopteret kom fram, og at vi måtte redde ut mannskapet selv, forteller styrmannen til Dagbladet.

Leandersson og mannskapet hans ba fiskerne oppe i vannet én etter én. Deretter dro de dem opp med kasteline.

- Det gikk heldigvis veldig bra. Det var en svært vellykket redningsaksjon, fastslår Leandersson.

- Dramatisk

Redningsaksjoner i Lofoten-området er ikke uvanlig på denne tida av året. Skeien er i området, og det er mye båter og fiskebruk ute på havet.

- Jeg har ikke vært her i hele vinter, men på den tida jeg har vært her, har det vært en del redningsaksjoner. Men ingen så dramatiske som denne, sier Leandersson.

Bodø Radio, eller Hovedredningssentralen Nord-Norge, har ikke konkrete tall på antallet redningsaksjoner i år, men redningsleder Rune Danielsen forteller til Dagbladet at det har vært en del andre dramatiske redningsaksjoner denne vinteren.

- Det er alltid dramatisk når mannskapet havner i vannet. Og det har vært flere slike redningsaksjoner i nord denne vinteren. På denne tida av året når vi som regel en topp i antallet redningsaksjoner, sier Danielsen.

På tross av at mannskapet kom seg trygt inn til land under dagens redningsaksjon, måtte de se på at fiskeskøyta deres gikk under.

- Det var ikke sjans til å berge båten. Fiskebruk lå og fløt rundt båten, og vi kunne ikke komme for nær den, ettersom at det var en fare for at vi også skulle få det i propellen, forklarer styrmann Leandersson på «Det Norske Veritas».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media