Dramaet i Tham Luang-grotta

Redningsdykker: - Ingen barn har noen gang dykket slik

- Jeg var veldig redd da jeg så dem komme i horisonten. Jeg kunne fortsatt ikke se om barnet var i live, sier dykker Ivan Karadzic.

EKSTREMT FARLIG: Ivan Karadzic er en av dykkerne som deltok i redningsaksjonen i Thailand. Han roser styrken til guttene som har sittet innesperret i grotta. Foto: NTB Scanpix
EKSTREMT FARLIG: Ivan Karadzic er en av dykkerne som deltok i redningsaksjonen i Thailand. Han roser styrken til guttene som har sittet innesperret i grotta. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- De blir tvunget til å gjøre noe ingen andre barn noen gang har gjort før, sier den danske dykkerinstruktøren Ivan Karadzic i et intervju med BBC hvor han forteller sin opplevelse av dramaet i grotta.

Karadzic er en av dykkerne som har deltatt i den omfattende redningsaksjonen. De tolv guttene og deres fotballtrener var innesperret i over 14 dager i grotta som ligger i Chiang Rai provinsen i Thailand.

Siden søndag har det vært tre redningsaksjoner. Tirsdag ble de siste guttene og deres fotballtrener reddet ut.

Dykkerne har deltatt i redningsaksjonen med livet som innsats. Før helga døde dykker Saman Kunan (37), som tidligere har tjenestegjort i Thai Navy Seals, som følge av oksygenmangel.

Grottedykker og redningsveteran Ronny Arnesen har i forbindelse med redningsaksjonen uttalt til Dagbladet at situasjonen i Thailand er et redningsteknisk mareritt.

Karadzic var stasjonert ved en vanskelig strekning omtrent halvveis inne i grotta. Hans jobb var å erstatte lufttanker og veilede dykkerlagene videre.

Redde for hva som kunne skje

I intervjuet forteller Karadzic at dykkerne måtte dykke med barna i ekstremt farlig miljø uten noen som helst sikt. Den eneste lyskilden var lykta som dykkerne hadde med seg. De måtte også ha en plan for alle tenkelige scenarioer som kunne oppstå med dykkerutstyret.

De tok heller ikke for gitt at dykkerne skulle klare å holde hodet kaldt under redningsaksjonen. Karadzic forteller at de hele tida var redde for at dykkerne skulle få panikk under oppdraget.

- Jeg var veldig redd

Den danske dykkeren er full av lovord om de unge guttene som har vært innesperret.

- Det er ikke på noen som helst måte normalt at barn på 11 år skal dykke i ei grotte. Tenk at de har vært i ei lita grotte i to uker uten å ha sett sine mødre. De er utrolig sterke. Det er nesten ikke til å tro, sier han.

Karadzic forteller også om følelsen han hadde da han så dykkeren og barnet komme mot ham fra horisonten.

- Jeg var veldig redd. Jeg kunne ikke se om barnet fortsatt var i live, men da jeg så at han pustet, føltes det veldig godt, sier han.

Smal tunnel i krevende 11 timer

Under aksjonen skal guttene har brukt heldekkende dykkermasker. Vannet som de måtte dykke gjennom, har blitt beskrevet som grumsete, og fargen er blitt sammenliknet med svak kaffe.

Selv for en erfaren dykker tar turen inn og ut av grotta rundt 11 timer.

Redningsleder Narongsak Osottanakorn fortalte i forbindelse med redningsaksjonen til Bangkok Post at dykkerne måtte passere en slags smal tunnel som først stiger oppover og så brått kurver ned, for å komme ut. Dette innebærer at man må snu seg på et veldig trangt punkt.

I denne svært smale delen av grotta måtte guttene og dykkerne ta av seg oksygentankene og rulle dem forsiktig gjennom.

Stedet som er blitt beskrevet som det mest kritisk punktet i grotta, har fått navnet Sam Yak. Etter Sam Yak er ruta tryggere. Herfra har det vært mulig å ta seg videre til fots.

Ifølge CNN har dykkere, ingeniører, medisinere og militært personell fra hele verden spilt en kritisk rolle i å legge en strategi for å transportere guttene ut av den oversvømte grotta.

13 utenlandske dykkere deltok i den siste redningsaksjonen søndag sammen med fem dykkere fra Thai Navy Seals.

I LIVE: Det har vært ni dramatiske døgn, men etter en lang redningsaksjon er den thailandske fotballaget og treneren funnet i ei gruve. Video: Thai Navy Seals Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer