Dramaet i Tham Luang-grotta

Redningsdykker: - Ingen barn har noen gang dykket slik

- Jeg var veldig redd da jeg så dem komme i horisonten. Jeg kunne fortsatt ikke se om barnet var i live, sier dykker Ivan Karadzic.

EKSTREMT FARLIG: Ivan Karadzic er en av dykkerne som deltok i redningsaksjonen i Thailand. Han roser styrken til guttene som har sittet innesperret i grotta. Foto: NTB Scanpix
EKSTREMT FARLIG: Ivan Karadzic er en av dykkerne som deltok i redningsaksjonen i Thailand. Han roser styrken til guttene som har sittet innesperret i grotta. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- De blir tvunget til å gjøre noe ingen andre barn noen gang har gjort før, sier den danske dykkerinstruktøren Ivan Karadzic i et intervju med BBC hvor han forteller sin opplevelse av dramaet i grotta.

Karadzic er en av dykkerne som har deltatt i den omfattende redningsaksjonen. De tolv guttene og deres fotballtrener var innesperret i over 14 dager i grotta som ligger i Chiang Rai provinsen i Thailand.

Siden søndag har det vært tre redningsaksjoner. Tirsdag ble de siste guttene og deres fotballtrener reddet ut.

Dykkerne har deltatt i redningsaksjonen med livet som innsats. Før helga døde dykker Saman Kunan (37), som tidligere har tjenestegjort i Thai Navy Seals, som følge av oksygenmangel.

Grottedykker og redningsveteran Ronny Arnesen har i forbindelse med redningsaksjonen uttalt til Dagbladet at situasjonen i Thailand er et redningsteknisk mareritt.

Karadzic var stasjonert ved en vanskelig strekning omtrent halvveis inne i grotta. Hans jobb var å erstatte lufttanker og veilede dykkerlagene videre.

Redde for hva som kunne skje

I intervjuet forteller Karadzic at dykkerne måtte dykke med barna i ekstremt farlig miljø uten noen som helst sikt. Den eneste lyskilden var lykta som dykkerne hadde med seg. De måtte også ha en plan for alle tenkelige scenarioer som kunne oppstå med dykkerutstyret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer