BLÅST I BAKKEN: Slik så det ut etter at redningshelikopteret hadde vært der. 920 kilo epler gikk i bakken. Foto: Privat
BLÅST I BAKKEN: Slik så det ut etter at redningshelikopteret hadde vært der. 920 kilo epler gikk i bakken. Foto: PrivatVis mer

Redningshelikopter ødela 920 kilo epler

Må ut med 20 000 etter nødlanding i eplehage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle er enige om at det var «et hendelig uhell» da prydeplene til Turid og Torkjell Nå fikk gjennomgå under en redningsaksjon i september i fjor.

Folk i bygda, politiet, Røde Kors og Norske redningshunder lette alle etter en savnet kvinne (69) da også redningshelikopter ble tilkalt til Nå i Ullensvang. Leteaksjonen skjedde fredag 27. september i fjor.

- Jeg og kona var også ute og lette. Sea King-helikopteret fra Forsvaret drev søk med varmesøkende kamera, men fikk tekniske problemer, og måtte lande, forteller Torkjell Nå.

Blåst av trærne Det store helikopteret kom seg trygt ned på et jorde bare noen meter fra fruktfeltet til ekteparet. Der hang spiseeplene av typen «raud aroma» løse og innhøstningsklare.

- Jeg oppdaget det et par dager etterpå at alle eplene rundt stedet der helikopteret nødlandet var falt på bakken. 920 kilo i alt, forteller fruktbonden.

Eplene hadde blåst i bakken på grunn av de kraftige rotorene. Som nedfallsfrukt kunne ikke eplene lenger selges som butikkepler, og ble derfor sendt til saftpressa.

- Eplesaft er godt, det også. Men dessverre ikke like godt betalt, sier Torkjell Nå.

Små marginer Bonden tjener omlag 21 kroner kiloen på butikkepler, mens saftpressa bare betaler tre kroner kiloen. Tapet ble derfor på litt over 20 000 kroner. Det utgjør ganske mye når eplehøsten totalt bare er på 15 tonn.

BLE SAFT: Nedfallseplene kan ikke selges i butikk til 21 kroner kiloen, og havnet derfor i saftpressa til bare tre kroner kiloen. Dermed ble tapet på omlag 20 000 kroner. Foto: Privat
BLE SAFT: Nedfallseplene kan ikke selges i butikk til 21 kroner kiloen, og havnet derfor i saftpressa til bare tre kroner kiloen. Dermed ble tapet på omlag 20 000 kroner. Foto: Privat Vis mer

- Det er marginer hele veien. Samtidig var det jo et hendelig uhell. Derfor tenkte jeg meg om før jeg ba om erstatning, forteller bonden.

Han har ikke fått utbetalt erstatningen ennå. Men etter å ha vært innom Forsvarets operative hovedkvarter, Luftforsvaret og Forsvarsstaben, ligger kravet nå til godkjenning hos juristene i Forsvarsdepartementet. Etter det Dagbladet forstår vil det høyst sannsynlig godkjennes og utbetales om kort tid. At det har tatt noe tid, plager ikke bonden.

- Nei, det viktigste er jo at det gikk bra. Vi fant jo kvinnen i god behold, sier Torkjell Nå til Dagbladet.

UHELL: Bonden er klar på at det hele var et uhell, og vil ikke klandre noen. Foto: Privat
UHELL: Bonden er klar på at det hele var et uhell, og vil ikke klandre noen. Foto: Privat Vis mer