Redningshelikoptre kan bevæpnes

Personalet frykter redningshelikoptre vil bli brukt av væpnet politi og i antiterror.

ANTITERROR: De gamle Sea King redningshelikoptrene skal snart byttes ut. Nå frykter redningstjenesten at de nye maskinene må brukes til å assistere politiet i mulige anti-terror oppdrag. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet
ANTITERROR: De gamle Sea King redningshelikoptrene skal snart byttes ut. Nå frykter redningstjenesten at de nye maskinene må brukes til å assistere politiet i mulige anti-terror oppdrag. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ÅLESUND (Dagbladet): Siden 1972 har 330-skvadronen og redningstjenesten her i landet brukt Sea King helikoptre til redningsaksjoner på land og til havs.  Nå er de tolv gamle traverne langs kysten på vei ut. Innen 2020 skal mellom seksten og tjue nye redningshelikoptre være satt i tjeneste. Med en prislapp på rundt 4 milliard kroner.  

Anti-terror Samtidig som diskusjonen går om hvilket merke som skal kjøpes inn får de ansatte på helikoptrene signaler om at de nye maskinene også må påregnes å bli benyttet i antiterroraksjoner og skarpe oppdrag som støtte til politifolk med våpen.

Det mener Jan Rikard Lillebø, leder for Redningstjenestens Personalforening er en svært dårlig idè.  

Kinderegg - Det er vel ikke en ambulanse i hele verden det er lov å bevæpne? Heller ikke i Midt-Østen, sier Lillebø til Dagbladet.

Han mener det er umulig for en effektiv redningstjeneste å tjene to herrer.

- Hvem skal avgjøre hvem vi skal prioritere? Mannskapet på en kantret fiskebåt eller politiet som må på skarpt oppdrag samtidig?Det vil bli en spesiell situasjon at det først velter ut en haug bevæpnede politifolk, før vi merker om maskinen til «Redningstjenesten» og skal hjelpe folk i nød, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer