Redningshelikoptre kan bevæpnes

Personalet frykter redningshelikoptre vil bli brukt av væpnet politi og i antiterror.

ANTITERROR: De gamle Sea King redningshelikoptrene skal snart byttes ut. Nå frykter redningstjenesten at de nye maskinene må brukes til å assistere politiet i mulige anti-terror oppdrag. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet
ANTITERROR: De gamle Sea King redningshelikoptrene skal snart byttes ut. Nå frykter redningstjenesten at de nye maskinene må brukes til å assistere politiet i mulige anti-terror oppdrag. Foto: Fridgeir Walderhaug/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Siden 1972 har 330-skvadronen og redningstjenesten her i landet brukt Sea King helikoptre til redningsaksjoner på land og til havs.
 
Nå er de tolv gamle traverne langs kysten på vei ut. Innen 2020 skal mellom seksten og tjue nye redningshelikoptre være satt i tjeneste. Med en prislapp på rundt 4 milliard kroner.  

Anti-terror Samtidig som diskusjonen går om hvilket merke som skal kjøpes inn får de ansatte på helikoptrene signaler om at de nye maskinene også må påregnes å bli benyttet i antiterroraksjoner og skarpe oppdrag som støtte til politifolk med våpen.

Det mener Jan Rikard Lillebø, leder for Redningstjenestens Personalforening er en svært dårlig idè.  

Kinderegg - Det er vel ikke en ambulanse i hele verden det er lov å bevæpne? Heller ikke i Midt-Østen, sier Lillebø til Dagbladet.

Han mener det er umulig for en effektiv redningstjeneste å tjene to herrer.

- Hvem skal avgjøre hvem vi skal prioritere? Mannskapet på en kantret fiskebåt eller politiet som må på skarpt oppdrag samtidig?
Det vil bli en spesiell situasjon at det først velter ut en haug bevæpnede politifolk, før vi merker om maskinen til «Redningstjenesten» og skal hjelpe folk i nød, sier han.

- Vi har vært klar på at vi vil ha det beste redningshelikopteret, ikke det beste kinderegget, sier Lillebø og sikter til utrustningen av maskinene.  

Vil koste liv Redningstjenestens Personalforening kan ikke forstå annet enn at et helikopter som også skal benyttes av politiet må utstyres deretter. De frykter at vekten på hvert helikopter derfor vil øke betraktelig.

- Det vil bety dårligere kapasitet, spesielt på langtrekkende operasjoner til sjøs. Her kan det fort gå mange liv.

- Det vil jo også bli stilt krav til produsentene om å levere et helikopter som også skal utrustes som et antiterrorhelikopter på bekostning av viktig redningsutstyr om bord, sier Lillebø som mener denne rollen bør tilegnes Forsvaret, og ikke redningstjenesten.

- De får jo også nye helikoptre og er topptrent til skarpe oppdrag. Behovet for trening er enormt både hos våre folk og politifolk, noe som vil beslaglegge mye tid og dermed forringe beredskapen.

- Dere hevder det er gitt signaler om at dette vil bli en realitet. Hvem har gitt disse signalene?

- Jeg hverken kan eller vil gå inn på det, men dette kommer fra troverdige kilder i systemet, sier Lillebø.

Videreføring Statssekretær i Justisdepartementet, Terje Moland Pedersen (Ap) sier at det er lagt opp til en videreføring av dagens flerbrukskonsept av redningshelikoptrene.

- Redning har hovedprioritet sammen med ambulanseoppgaver, det står klart. Men i tillegg viderefører vi dagens ordning med flerbruk. Jeg kan som eksempel nevne brannmenn og utstyr, slik det ble gjort da «Scandinavian Star» sto i brann.

- I praksis så betyr altså dette at helikoptrene kan brukes til å frakte bevæpnede politifolk til et skarpt oppdrag?

- Jeg vil ikke gå inn i detaljer rundt dette annet enn at vi viderefører dagens flerbrukskonsept.

- Kan politistyrker med våpen fraktes av redningshelikoptrene med dagens instruks?

- Det står ikke noe i instruksen om at de ikke kan fraktes. Men når det gjelder bekymringen rundt kapasitet vil jeg si at vi nå får flere helikoptre med større kapasitet enn i dag, sier Moland Pedersen til Dagbladet.

KINDEREGG: Redningsleder og leder for Redningstjenestens Personalforening, Jan Rikard Lillebø ønsker seg gode redningshelikoptre, ikke "kinderegg" som også må utstyres og brukes i anti-terror operasjoner for politiet.
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
KINDEREGG: Redningsleder og leder for Redningstjenestens Personalforening, Jan Rikard Lillebø ønsker seg gode redningshelikoptre, ikke "kinderegg" som også må utstyres og brukes i anti-terror operasjoner for politiet. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Vis mer