Til applaus fra redningsmannskap og familier av de fangede gruvearbeiderne ble redningskapselen heist ned fra lastebilen som ankom San José-gruva i Copiapó lørdag. Først i begynnelsen av november er de 33 gruvearbeiderne ventet å være reddet ut. Foto: REUTERS / Ivan Alvarado / SCANPIX
Til applaus fra redningsmannskap og familier av de fangede gruvearbeiderne ble redningskapselen heist ned fra lastebilen som ankom San José-gruva i Copiapó lørdag. Først i begynnelsen av november er de 33 gruvearbeiderne ventet å være reddet ut. Foto: REUTERS / Ivan Alvarado / SCANPIXVis mer

«Redningskapsel» på plass ved gruva i Chile

Skal få de 33 gruvearbeiderne opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Et spesialdesignet stålbur som skal brukes for å få de 33 innesperrede gruvearbeiderne i Chile trygt opp i dagslys igjen, ankom San Jose-gruva lørdag.

Til stor applaus blant familiene til de 33 arbeiderne som er fanget 630 meter under bakken, ble stålburet heist ned til redningsmannskapene som straks begynte å teste hvordan kapselen fungerer.

Det 2,5 meter høye og 250 kilogram tunge stålburet er spesiallaget av den chilenske marinen, og er ett av tre som skal brukes til å frakte gruvearbeiderne opp gjennom den 60-70 centimeter brede sjakten som er i ferd med å ferdigbores.

Redningsarbeiderne har allerede jobbet på spreng dag og natt i sju uker, men ventetiden over bakken kan ikke sammenlignes med den som de 33 arbeiderne som er fanget i et hulrom nede i den mørke gruva har gjennomgått.

I forrige uke kom det et gjennombrudd i redningsaksjonen da man endelig klarte å bore seg helt fram til arbeiderne. Sjakten som bare var noen centimeter bred, skal nå utvides, slik at stålburene får plass.

Når den endelige redningsoperasjonen settes i gang, vil det ta over ett døgn å bringe de 33 mennene opp i lyset. Hver tur med stålburet vil ta cirka 1,5 time, og kun én mann kan reddes opp av gangen.

(NTB)