Foto: REUTERS/Daniel Munoz/NTB Scanpix
Foto: REUTERS/Daniel Munoz/NTB ScanpixVis mer

«Redningskvinne» og «følelsesløs»

Britene splittet i synet på Thatcher.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britiske avisforsider tirsdag reflekterer hvor splittet britene er i synet på avdøde Margaret Thatcher: Både «Nasjonens redningskvinne» og «Grådighetens arkitekt» blir brukt om eksstatsministeren.

Høyreavisene er fulle av overstrømmende ros av Thatcher. Daily Telegraph skriver at Storbritannias første og eneste kvinnelige statsminister var «en forkjemper for frihet for arbeidere, nasjoner og for verden».

- Det er vanskelig å forstå rekkevidden av det hun oppnådde, og å erkjenne i hvor dyp gjeld vi står til henne, heter det i avisens lederartikkel.

- Det vi med sikkerhet kan si, er at om hun ikke hadde vært statsminister, hadde dette landet utvilsomt vært fattigere, heter det videre.

- Reddet landet Thatcher døde mandag 87 år gammel.

Avisen Daily Mail skriver på forsiden tirsdag: «Kvinnen som reddet Storbritannia». Mens The Sun har en 24 sider lang hyllest, der Tathcer blir blant annet beskrevet som «en unik statsminister med stort mot».

I avisene lenger mot venstre er tonen en annen. Guardian kaller Thatcher en «politisk kriger» og en «eksepsjonelt betydningsfull leder.» Avisen tar til orde for at «det ikke skal danses på hennes grav», men den er kritisk til mye av det hun gjorde.

- Hennes ettermæle er en splittet offentlighet, privat egenkjærlighet og en grådighetskultur, heter det i avisens leder.

- Splittet nasjonen - Hun forherliget både individualisme og nasjonalstaten. Men hun manglet følelser for lokalsamfunnene og båndene som knytter dem sammen, heter det videre.

Venstretabloiden The Daily Mirror konsentrerer seg også om eksstatsministerens polariserende innflytelse på nasjonen, og har følgende forside tirsdag: «Kvinnen som splittet en nasjon».

Den sosialistiske publikasjonen Morning Star mener Thatcher er kvinnen som «rev Storbritannia fra hverandre.» Og «statsministeren som brakte landet til sine knær og ruinerte livene til millioner av mennesker».