Redningsleder skjelte ut trafikantene etter massiv kjedekollisjon

En mistet livet, 100 biler var involvert og veiene var speilglatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Redningsledelsen møtte pressen i ettermiddag, etter trafikkulykka i Sør-Sverige der opptil 100 biler var involvert.

Politiet bekrefter at tre personer ble drept i ulykka, som var en massiv kjedekollisjon, og opplyser også at de tre omkomne alle er voksne. Antall omkomne ble seinere nedjustert til én.

Det skal heller ikke være barn blant de skadde, ifølge NTB. Ved 1430-tida var alle alvorlig skadde fraktet til sykehus, mens lettere skadde ble fraktet til busser der de fikk hjelp av helse- og redningspersonell.

- Det er en meget omfattende ulykke, en katastrofe, sier branninspektør Dennis Borg i Helsingborg til Expressen.

REAGERER: Redningsleder Jonas Hellsten avbildet på ulykkesstedet der opptil 100 kjøretøy var involvert i en voldsom kjedekollisjon. Foto: Bjørn Lindgren / NTB Scanpix
REAGERER: Redningsleder Jonas Hellsten avbildet på ulykkesstedet der opptil 100 kjøretøy var involvert i en voldsom kjedekollisjon. Foto: Bjørn Lindgren / NTB Scanpix Vis mer

Det var omkring 50 personbiler og 50 lastebiler involvert i ulykka. Redningsleder Jonas Hellsten kritiserte trafikantene på pressekonferansen i ettermiddag. Hellsten var krystallklar på at ulykka skyldtes at folk ikke avpasset farten etter værforholdene.

- Da jeg var på vei ut til ulykkesstedet ble jeg forbikjørt av både lastebiler og personbiler, til tross for at det var tåke og glatt føre. Da sier det seg selv at mange kjører for fort og ikke er vant til slikt vær, sa redningslederen.

- Havnet i elva Minst en bil skal ifølge Helsingborgs Dagblad ha havnet i ei elv som går ved E4, der ulykka skjedde. Politiet søker med hunder rundt elva. Flere biler skal også ha blitt hengende over rekkverket på brua som går over elva.

Ifølge branninspektør Borg er mellom 15 og 20 personer skadd.

Ifølge NTB ble det tirsdag også meldt om et stort antall ulykker både andre steder i Skåne-traktene og i Sverige for øvrig, etter tett snø, glatte veier og tett tåke. På E6 ved Lomma, rundt 10 kilometer nord for Malmö, hadde det skjedd sju ulykker. I Stockholms-området var det, ifølge NTB, tirsdag ettermiddag registrert 33 ulykker, inkludert en kjedekollisjon med seks biler innblandet.

- Fullt kaos - Det hersker fullt kaos på stedet. Vi er på plass, men det er ikke så mye vi kan gjøre. Det er så mye tåke og så dårlig sikt at det er livsfarlig å gå ut av bilene, sa Kenneth Eriksson ved brannvesenet i byen Helsingborg etter kjedekollisjonen.

- HAVNET I ELVA: Minst en bil skal ha havnet i elva. Foto: Björn Lindgren / NTB Scanpix
- HAVNET I ELVA: Minst en bil skal ha havnet i elva. Foto: Björn Lindgren / NTB Scanpix Vis mer

- Man kunne skjære tåken med kniv, og det var folk som skrek. Så kom smell på smell, tilføyde mannen som selv med nød og neppe unngikk kollisjonen, fortalte et vitne som sa han het Richard til SVT.

Hele veistrekningen mellom Östra Ljungby og Åstorp på E4 i Skåne er stengt i begge retninger etter ulykka, som skjedde 10-15 kilometer nordøst for Helsingborg.

Sykehuset i Helsingborg innkalte ekstramannskaper og etablerte det som kalles forsterket situasjon.

MINST TRE DØDE: Redningsarbeidere ved tre av lastebilene som var involvert i ulykka. Foto: AFP / NTB Scanpix
MINST TRE DØDE: Redningsarbeidere ved tre av lastebilene som var involvert i ulykka. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer