Redningsmannen?

Russland vil i dag forsøke å gi NATO den utveien de trenger for å stanse luftkrigen mot Jugoslavia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En topptung russisk delegasjon med statsminister Jevgenij Primakov i spissen møter i dag Slobodan Milosevic i et forsøk på å stanse både NATOs bombing og infernoet i Kosovo.

Nato fortsatte i går luftkrigen mot Jugoslavia med uforminsket intensitet. 40 fly tok av fra baser i Italia for å bombe mål i Jugoslavia og Kosovo. USA vedtok å sende flere bombefly til Europa. Både president Bill Clinton og Storbritannias statsminister Tony Blair gikk i går inn for å trappe opp luftkrigen mot Jugoslavia.

Russlands utenriksminister Igor Ivanov, som også skal til Beograd, sa i går ingen ting som tyder på at Milosevic skal være villig til å stanse den etniske rensningen i Kosovo.

Det knyttes likevel håp til den russiske statsministeren Jevgenij Primakovs reise til Beograd. Primakov og Milosevic er personlige venner etter utallige møter opp gjennom årene.

Nøkkelen

Flere NATO-land mener Russland nå sitter med nøkkelen til en løsning på konflikten.

- Frankrike arbeider sammen med sine amerikanske, vesteuropeiske og russiske partnere for en fredelig løsning for Kosovo, sa president Jacques Chirac i en fjernsynstale i går.

- Det vi alle - Nato, OSSE, USA - venter på er at Milosevic skal gi signaler om at han er villig til å forhandle. Hvis russerne kan få ham på glid, er ingenting bedre, sier pressetalsman Sigvald Hauge i UD.

Primakov kommer til Beograd i dag og har med seg foruten Igor Ivanov, forsvarsminister Igor Sergejev og lederne for både den russiske militære og sivile etterretningstjenesten.

Primakov skal også møte Tysklands statsminister Gerhard Schröder, som nå har formannskapet i EU, melder russiske nyhetsbyråer.

Lykkes Russland med å rokke Slobodan Milosevic, kan det bli utveien NATO ser etter for luftkrigen.

NATO hadde håpet Slobodan Milosevic skulle bøye av etter noen dagers bombardement. I stedet fyrte han opp en morderisk brann i Kosovo.

Utad står NATO-alliansen samlet bak luftkrigen mot Jugoslavia, men internt er det nå uro. President Slobodan Milosevics grusomme svar på NATOs angrep har tatt ledende NATO-politikere og strateger på senga.

Den etniske rensingen i Kosovo, terroren mot sivile og væpnede banders herjinger kom raskere og var mer intens enn det ledende rådgivere for president Bill Clinton hadde forventet, sier sentrale kilder til Washington Post.

Også i regjeringskretser i NATO-landene Italia og Hellas kritiseres NATOs bombeaksjon, som nå går inn i sitt sjuende døgn.

Avviser

USAs utenriksminister avviser kritikken.

- Det er et opp-ned-argument at NATO eller vi har gjort situasjonen verre. Milosevic er den som har gjort det verre. Å si at dette nå har slått tilbake på oss selv, er rett og slett galt, sa Albright til CBS søndag.

NATO startet natt til i går fase to i luftkrigen og målet nå er å stanse de serbiske styrkenes herjinger i Kosovo.

Det er ikke rapportert om sivile tap etter bombingen, men Russlands forsvarsminister Igor Sergejev sa i går at NATO har tatt 1000 sivile liv så langt i krigen.

Langvarig

Nå antydes det at krigen mot Jugoslavia kan bli langvarig.

- Tenk tilbake til Golfkrigen. Da varte flyangrepene i sju uker før bakkekrigen startet, sier den britiske utenriksministeren Robin Cook til AP.

- Jeg tror NATO-kampanjen må intensiveres og målrettes mot militæret som Milosevic bruker i gjennomføringen av disse barbariske handlingene. Vi må fortsette og gjennomføre det vi har startet, sa statsminister Tony Blair på BBC i går.

TIL BEOGRAD:</B> Statsminister Jevgenij Primakov

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer